Zapiekanka z kalarepą

Nie masz pomysłu na obiad? Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu. Zapiekanka z kalarepą będzie miłą odmianą codziennego jadłospisu.

Oto przepis na pyszną zapiekankę
Oto przepis na pyszną zapiekankę 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag marchewki
  • 75 dag kalarepki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 dag smalcu
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20-25 dag kremówki
  • 1 cytryna
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 2-3 dag masła
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria

Przygotowanie:

1. Marchewkę i kalarepkę oczyścić, opłukać. Marchewki obrać. Warzywa pokroić w dość grube plasterki. Wrzucić do posolonego wrzątku i gotować 10 minut. Potem odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i dobrze osączyć. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

2. Polędwiczki umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Włożyć na patelnię z rozgrzanym smalcem. Smażyć 8-10 minut, często obracając, aby mięso zrumieniło się ładnie ze wszystkich stron. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.

3. Jajka wymieszać z żółtkami oraz śmietaną. Sos śmietanowy przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki pokroić w plasterki i ułożyć w rzędzie w żaroodpornej formie. Następnie z jednej strony ułożyć plasterki marchewki (jeden za drugim), a z drugiej - tak samo ułożyć plasterki kalarepki.

4. Składniki w formie zalać sosem śmietanowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec 45 minut. Cytrynę polać wrzątkiem, wytrzeć, połowę owocu otrzeć ze skórki. Bazylię opłukać, osuszyć, posiekać. Miękkie masło utrzeć ze skórką cytrynową oraz bazylią. Przyprawić solą i pieprzem. Zapiekankę wyjąć. Wierzch posmarować masłem z cytryną i bazylią. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 5-10 minut.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas