Zapiekanka z kiszonej kapusty

Pożywna i smaczna.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5 owoców jałowca
  • 1-2 listki laurowe
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 ml soku jabłkowego
  • Sól, pieprz
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • 400 g metki
  • 100 g śmietany
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Olej rozgrzać w rondelku, zeszklić cebulę. Dodać owoce jałowca, jabłka, liść laurowy i kiszoną kapustę. Zalać sokiem jabłkowym i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w plastry. Formę aluminiową wyłożyć plastrami boczku. Na nich ułożyć 2/3 ziemniaków, następnie metkę, kapustę i resztę ziemniaków. Zalać śmietaną. Piec w 175 st. ok. 50 minut. Podawać udekorowane natką pietruszki

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas