Zapiekanka z kiszonej kapusty
Pożywna i smaczna.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 2 łyżki oleju
- 4-5 owoców jałowca
- 1-2 listki laurowe
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 ml soku jabłkowego
- Sól, pieprz
- 10 plastrów wędzonego boczku
- 400 g metki
- 100 g śmietany
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Olej rozgrzać w rondelku, zeszklić cebulę. Dodać owoce jałowca, jabłka, liść laurowy i kiszoną kapustę. Zalać sokiem jabłkowym i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w plastry. Formę aluminiową wyłożyć plastrami boczku. Na nich ułożyć 2/3 ziemniaków, następnie metkę, kapustę i resztę ziemniaków. Zalać śmietaną. Piec w 175 st. ok. 50 minut. Podawać udekorowane natką pietruszki