Reklama

Zapiekanka z kurczakiem

Pyszny i sycący obiad

Składniki

  • 2 łyżki oliwy cebula
  • pokrojona w cienkie krążki 6 boczniaków, pokrojonych
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu orkiszowego (może być resztka z poprzedniego obiadu)
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonego mięsa pieczonego kurczaka
  • 4 jajka, roztrzepane szklanka mleka
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie żaroodporne. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę (1-2 minuty). Dołóż boczniaki i smaż, mieszając, 3-4 minuty. 

3. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodaj makaron i kurczaka. Wymieszaj, przełóż do przygotowanego naczynia do zapiekania. 

4. W misce wymieszaj jajka, mleko, ser, mąkę i natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem makaron z mięsem. Wstaw do piekarnika, zapiekaj 25-30 minut, aż sos się zetnie i zrumieni. Od razu podawaj.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy