Zapiekanka z kurczakiem
Pyszny i sycący obiad

Składniki
- 2 łyżki oliwy cebula
- pokrojona w cienkie krążki 6 boczniaków, pokrojonych
- 2 szklanki ugotowanego makaronu orkiszowego (może być resztka z poprzedniego obiadu)
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonego mięsa pieczonego kurczaka
- 4 jajka, roztrzepane szklanka mleka
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie żaroodporne.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę (1-2 minuty). Dołóż boczniaki i smaż, mieszając, 3-4 minuty.
3. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodaj makaron i kurczaka. Wymieszaj, przełóż do przygotowanego naczynia do zapiekania.
4. W misce wymieszaj jajka, mleko, ser, mąkę i natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem makaron z mięsem. Wstaw do piekarnika, zapiekaj 25-30 minut, aż sos się zetnie i zrumieni. Od razu podawaj.