Zapiekanka z kurczakiem
Smaczny i sycący obiad

Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 piersi kurczaka
- 3 cebule
- 30 dag kurek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 15 dag sera gouda
- łyżka żurawiny
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- 2 łyżki musztardy stołowej
- łyżeczka masła
- kilka gałązek tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, gotuj 10 minut na parze. Piersi pokrój wzdłuż tak, by powstały płaty, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebule, dodaj kurki, smaż, aż zmiękną. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i musztardę. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sos z kurkami wymieszaj z ziemniakami. 2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, rozłóż połowę plastrów kurczaka, posyp startym żółtym serem, wyłóż połowę ziemniaków, przykryj pozostałym kurczakiem, posyp serem i wyłóż resztę ziemniaków. Całość posyp żurawiną i rozłóż tymianek. Piecz przez 40 minut w temp. 180 st. C.