Składniki na 6 porcji: - 40 dag. kiełbasy, - 1 opakowanie makaronu spaghetti, - 1 pęczek natki pietruszki, - 4 jajka, - 200 ml śmietanki 30 proc., - sól, pieprz, - 2 łyżki masła, - 1 cebula, - 10 dag żółtego sera w plasterkach Przygotowanie: Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i połączyć z ugotowanym makaronem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Formę do zapiekania wysmarować pozostałym masłem. Jajka zmiksować ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Makaron włożyć do formy, zalać masą jajeczną i przykryć wąskimi plasterkami sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 st. C przez 0,5 h. Czas przygotowania: 50 min.