Zapiekanka z medalionami
Medaliony możesz wykorzystać do przyrządzenia zapiekanki. Jest prosta i smaczna, sprawdź, jak ją przygotować!
Składniki na 4 porcje:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
- 25 dag młodej marchewki
- 1 średnia cebula
- 250 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 15 dag pokruszonego sera gorgonzola
- 5 dag drobno startego żółtego sera, np. gouda
- 2 średnie korniszony (starte grubo na tarce) + 2 łyżki zalewy z ogórków
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- po szczypcie ostrej i słodkiej mielonej papryki
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Musztardę wymieszaj z czosnkiem, 1/2 oleju i łyżeczką tymianku. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Natrzyj marynatą polędwiczki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj.2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb, poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1/2 masła. Zeszklij cebulę. Dodaj marchew, chwilę smaż. Podlej 100 ml wody, duś 5 min. Dodaj poszatkowaną kapustę.3.Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wlej 100 ml wody i duś bigosik pod przykryciem ok. 15 min. Na drugiej patelni mocno rozgrzej resztę oleju. Obsmaż na nim polędwiczki (ok. 8 min). Zdejmij z patelni, po 3 min pokrój w grubsze plastry.4. W rondelku stop resztę masła. Zasyp maką, zasmaż. Mieszając, dolej bulion i śmietanę. Dodaj gorgonzolę, stop. Sos wymieszaj z ogórkami i zalewą. Bigos przełóż do formy, ułóż mięso i zalej sosem. Posyp startym serem. Piecz 5 min w 200 st.