Zapiekanka z mięsem

Ta zapiekanka znakomicie będzie smakować również z innym spodem. Zamiast mielonego mięsa można dać podsmażoną rybę, kurczaka, kiełbasę lub mieszankę różnych warzyw.

Zapiekanki to doskonałe dania
Zapiekanki to doskonałe dania123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości około 3 milimetrów.

2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mięso. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem, smażyć ok. 10 min razem.

3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie ułożyć mielone mięso z cebulą, a na nim pokrojone ziemniaki. Zawartość opakowania przyprawy do zapiekanki dobrze rozmieszać w szklance zimnej wody, dodać śmietanę. Przygotowaną mieszanką zalać ziemniaki i mięso. Żółty ser zetrzeć i posypać nim wierzch potrawy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 50 minut. Podawać w naczyniu, w którym się piekło, posypane posiekaną natką pietruszki.

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas