Zapiekanka z mięsem

Możesz zrobić ją na obiad albo na kolację. Smakuje wyśmienicie.

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale 123RF/PICSEL

1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, ryż, sól i pieprz. Całość wymieszaj. Duś do miękkości. Przestudź i wrzuć pokrojone w kostkę pomidory. 

2. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie rozłóż część boczku, a na nim kilka sparzonych liści kapusty oraz warstwę masy mięsnej. Całość posyp pokrojoną sparzoną kapustą i zalej śmietaną. 

3. Czynność tę powtarzaj, aż do zużycia wszystkich składników.  4. Całość skrop roztopionym masłem. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Pięć minut przed końcem posyp zapiekankę mozzarellą i dopiecz.  

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas