Zapiekanka z mięsem
Możesz zrobić ją na obiad albo na kolację. Smakuje wyśmienicie.
1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, ryż, sól i pieprz. Całość wymieszaj. Duś do miękkości. Przestudź i wrzuć pokrojone w kostkę pomidory.
2. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Na dnie rozłóż część boczku, a na nim kilka sparzonych liści kapusty oraz warstwę masy mięsnej. Całość posyp pokrojoną sparzoną kapustą i zalej śmietaną.
3. Czynność tę powtarzaj, aż do zużycia wszystkich składników. 4. Całość skrop roztopionym masłem. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Pięć minut przed końcem posyp zapiekankę mozzarellą i dopiecz.