Zapiekanka z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym
Makaron z mięsem i warzywami robi się szybko, i bez wysiłku, a smakuje jak wykwintne danie. Wystarczy zapiec wszystko w piekarniku. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Składniki
- 250 g (pół standardowego opakowania) makaronu
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3/4 opakowania mrożonych warzyw do potraw chińskich
- 1/2 l przecieru pomidorowego (cały kartonik)
- 300 g startego sera żółtego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- tymianek
- sól ziołowa
- pieprz
- papryka słodka
- cukier
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Do głębokiej patelni na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Po kilku minutach dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kiedy mięso podsmaży się, dorzucamy mrożone warzywa i wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną.
Zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością cukru (aby zneutralizować kwaśne pomidory).
Wsypujemy sporą ilość ziół. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy i postawiamy na małym ogniu na około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i na wierzchu posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180°C i zapiekamy, aż ser się roztopi i zacznie rumienić. Podajemy od razu.