Reklama

Reklama

Zapiekanka z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

Makaron z mięsem i warzywami robi się szybko, i bez wysiłku, a smakuje jak wykwintne danie. Wystarczy zapiec wszystko w piekarniku. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 4

Składniki

  • 250 g (pół standardowego opakowania) makaronu
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3/4 opakowania mrożonych warzyw do potraw chińskich
  • 1/2 l przecieru pomidorowego (cały kartonik)
  • 300 g startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • papryka słodka
  • cukier
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Do głębokiej patelni na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Po kilku minutach dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Reklama

Kiedy mięso podsmaży się, dorzucamy mrożone warzywa i wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną.

Zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością cukru (aby zneutralizować kwaśne pomidory).

Wsypujemy sporą ilość ziół. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy i postawiamy na małym ogniu na około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i na wierzchu posypujemy startym serem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180°C i zapiekamy, aż ser się roztopi i zacznie rumienić. Podajemy od razu.


Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka z mięsem i warzywami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje