Zapiekanka z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym

Makaron z mięsem i warzywami robi się szybko, i bez wysiłku, a smakuje jak wykwintne danie. Wystarczy zapiec wszystko w piekarniku. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.

Makaron z mięsem i warzywami wystarczy zapiec w piekarniku, by mieć smakowity obiad
Makaron z mięsem i warzywami wystarczy zapiec w piekarniku, by mieć smakowity obiad123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Do głębokiej patelni na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Po kilku minutach dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Kiedy mięso podsmaży się, dorzucamy mrożone warzywa i wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną.

Zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością cukru (aby zneutralizować kwaśne pomidory).

Wsypujemy sporą ilość ziół. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy i postawiamy na małym ogniu na około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i na wierzchu posypujemy startym serem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180°C i zapiekamy, aż ser się roztopi i zacznie rumienić. Podajemy od razu.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas