Zapiekanka z młodej kapusty z mięsem mielonym
Bardzo prosty przepis.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- Sól, pieprz, słodka papryka
- Opakowanie krojonych pomidorów (500g)
- 375 ml bulionu
- 75 g tartego sera gouda
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Kapustę pokroić na duże kawałki, smażyć 5 minut na 2 łyżkach oleju. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na 1 łyżce oleju, dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać pomidory i bulion. Kapustę i mięso rozdzielić do 4 natłuszczonych foremek. Zapiekać w 200 st. C przez ok. 15 minut. 15 minut przed końcem pieczenia posypać serem.