Zapiekanka z młodym szpinakiem i pomidorkami cherry
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozłóż na półce pomidorki i piecz je 10-12 minut, po czym wyjmij i ostudź.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g pomidorków cherry
- 5 jajek
- 250 g śmietany 18 proc.
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 3 garście szpinaku baby
- sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozłóż na półce pomidorki i piecz je 10-12 minut, po czym wyjmij i ostudź.
2. Formę do pieczenia (najlepiej kwadratową 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał przynajmniej po 2 przeciwległych bokach. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C.
3. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną i czosnkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
4. Ułóż podpieczone pomidorki i liście szpinaku w formie wyłożonej papierem. Przypraw solą i pieprzem. Zalej je masą jajeczną.
5. Wstaw formę do piekarnika. Piecz frittatę 30 minut ( jajka powinny być ścięte i przyrumienione). Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
6. Pokrój frittatę na 4 porcje i od razu podawaj.
Nasza rada: Najlepiej smakuje z zieloną sałatą z sosem z oleju i cytryny i chrupiącą bagietką.