Zapiekanka z musem, kiełbasą i jabłkami

Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiażdż praską do ziemniaków, uważając, żeby nie było grudek.

Zapiekanka z kiełabasą
Zapiekanka z kiełabasą123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiażdż praską do ziemniaków, uważając, żeby nie było grudek. Dodaj masło, mleko, śmietanę i przyprawy. Możesz dodać szczyptę kurkumy.

2. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Cebulę posiekaj i smaż kilka minut, mieszając. Uważaj, by się nie przypaliła. Prostokątną blachę posmaruj tłuszczem, wyłóż mus ziemniaczany. Na gorącym tłuszczu z każdej strony obsmaż kiełbasę. Ułóż ją na ziemniakach. Dodaj smażoną cebulę i pokrojone jabłka. Udekoruj listkami szałwii. Do zapiekanki możesz dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię lub paprykę. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podawaj gorące.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas