Zapiekanka z pulpecikami

Proste i sycące.

Nawet na największy apetyt
Nawet na największy apetyt123RF/PICSEL

1. Dynię kroimy w słupki, pory w krążki, obrane ziemniaki na pół i przekładamy do miski. Zioła siekamy, dodajemy do warzyw z 3-4 łyżkami oleju, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

2. Kajzerkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Cebulę drobno siekamy. Łączymy z mielonym mięsem, dodajemy jajko, bułkę, sól, pieprz i słodką paprykę, wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy 20-22 małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

3. Pulpeciki przekładamy do posmarowanego olejem żaroodpornego naczynia razem z warzywami. Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem, polewamy nią zapiekankę. Pieczemy ok. 45 minut w 200ºC. Jeśli warzywa będą za bardzo się przypiekać, przykrywamy naczynie folią aluminiową. Zapiekankę podajemy z ulubionymi surówkami.

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas