Zapiekanka z resztek - pomysł na szybki obiad!
Zapiekanka z resztek to świetny pomysł, gdy brak nam pomysłu na obiad, a w lodówce same resztki. Nie marnuj ich! To świetny pomysł na wykorzystanie większości produktów, które każdy z nas ma w lodówce. Zapiekanka z resztek jest smaczna i bardzo prosta.
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 filety z kurczaka
- włoszczyzna
- puszka zielonego groszku
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki startego
- żółtego sera
- 1 łyżka oliwy
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Zapiekanka z resztek - przygotowanie
Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić. Filety opłukać, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Mięso i warzywa zalać wodą, gotować, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć, przestudzić.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć ryż, rozdrobnione mięso, dodać przyprawy. Smażyć przez kilka minut, często mieszając. Zdjąć patelnię z ognia. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy, marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę.
Do ryżu dodać groszek i marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Polać potrawę kilkoma łyżkami rosołu, wierzch posypać startym serem. Zapiekać 15 minut. Podawać w naczyniu, w którym przygotowałyśmy zapiekankę.
Spróbuj też innych zapiekanek:
Zobacz również: