Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną

Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną to łatwy pomysł na pyszny i sycący obiad. Jest to uniwersalne danie, które nie wymaga wysokich umiejętności kulinarnych. Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną może przypaść ci bardzo do gustu i stać się częstym daniem na twoim stole.

Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną dobrze smakuje z żurkiem
Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną dobrze smakuje z żurkiemINTERIA.PL

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 150 g boczku
  • 250 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Zapiekanka chłopska z kapustą kiszoną - przygotowanie

1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, gotować w osolonym wrzątku 7-8 minut, odcedzić.

2. Podsmażyć cebulę z boczkiem, dodać kiszoną kapustę, paprykę wędzoną i tymianek, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut.

3. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić pieprzem i solą.

4. W naczyniu do zapiekania układać kolejno warstwami ziemniaki i kapustę, powtarzając dwukrotnie. Całość zalać mieszanką jajek i śmietany.

5. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut.

6. Podawać na ciepło.

Spróbuj też innych zapiekanek:

Zobacz również:

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
INTERIA.PL