Zapiekanka z ricottą
Przygotujesz ją bez trudu!
Sposób przygotowania
1. Ser ricotta zmiksuj z jogurtem i jajkiem. Domieszaj 2/3 tartego sera, dopraw solą i pieprzem. Warzywa oczyść, umyj, osusz. Pokrój w kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzej, wrzuć pokrojone warzywa, dorzuć brokuł i ew. bób, smaż 2-3 minuty. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw pieprzem.
2. Zagotuj 2 l osolonej wody z 1 łyżką oleju. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Do wrzącej wody wkładaj po 1 płacie lasagne. Gotuj po 3-4 minuty (by makaron zmiękł), wyjmuj, osączaj. 3 płaty ułóż na dnie naczynia. Rozłóż 1/3 warzyw.
3. Skrop 1/4 sosu. Przykryj kolejną warstwą 3 płatów lasagne, rozłóż 1/2 pozostałych warzyw, polej 1/3 reszty sosu. Potem ułóż kolejno: 3 płaty makaronu, resztę warzyw, 1/2 pozostałego sosu, ostatnie płaty lasagne i resztę sosu. Naczynie przykryj, piecz 15 minut. Posyp resztą sera, piecz 10 minut.