Reklama

Reklama

Zapiekanka z ricottą

Przygotujesz ją bez trudu!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 średnie marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 szkl. drobnych różyczek brokuła
  • 1 cebula q12 płatów makaronu lasagne
  • 2 ząbki czosnku
  • ew. 1/2 szkl. świeżego bobu
  • 20 dag sera ricotta
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartego sera typu parmezan
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej z pestek winogron

Sposób przygotowania

1. Ser ricotta zmiksuj z jogurtem i jajkiem. Domieszaj 2/3 tartego sera, dopraw solą i pieprzem. Warzywa oczyść, umyj, osusz. Pokrój w kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzej, wrzuć pokrojone warzywa, dorzuć brokuł i ew. bób, smaż 2-3 minuty. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw pieprzem. 

2. Zagotuj 2 l osolonej wody z 1 łyżką oleju. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Do wrzącej wody wkładaj po 1 płacie lasagne. Gotuj po 3-4 minuty (by makaron zmiękł), wyjmuj, osączaj. 3 płaty ułóż na dnie naczynia. Rozłóż 1/3 warzyw. 

3. Skrop 1/4 sosu. Przykryj kolejną warstwą 3 płatów lasagne, rozłóż 1/2 pozostałych warzyw, polej 1/3 reszty sosu. Potem ułóż kolejno: 3 płaty makaronu, resztę warzyw, 1/2 pozostałego sosu, ostatnie płaty lasagne i resztę sosu. Naczynie przykryj, piecz 15 minut. Posyp resztą sera, piecz 10 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje