Zapiekanka z ricottą
Przygotujesz ją bez trudu!

Składniki
- 4 średnie marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 szkl. drobnych różyczek brokuła
- 1 cebula q12 płatów makaronu lasagne
- 2 ząbki czosnku
- ew. 1/2 szkl. świeżego bobu
- 20 dag sera ricotta
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki tartego sera typu parmezan
- sól
- mielony czarny pieprz
- olej z pestek winogron
Sposób przygotowania
1. Ser ricotta zmiksuj z jogurtem i jajkiem. Domieszaj 2/3 tartego sera, dopraw solą i pieprzem. Warzywa oczyść, umyj, osusz. Pokrój w kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzej, wrzuć pokrojone warzywa, dorzuć brokuł i ew. bób, smaż 2-3 minuty. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw pieprzem. 2. Zagotuj 2 l osolonej wody z 1 łyżką oleju. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Do wrzącej wody wkładaj po 1 płacie lasagne. Gotuj po 3-4 minuty (by makaron zmiękł), wyjmuj, osączaj. 3 płaty ułóż na dnie naczynia. Rozłóż 1/3 warzyw. 3. Skrop 1/4 sosu. Przykryj kolejną warstwą 3 płatów lasagne, rozłóż 1/2 pozostałych warzyw, polej 1/3 reszty sosu. Potem ułóż kolejno: 3 płaty makaronu, resztę warzyw, 1/2 pozostałego sosu, ostatnie płaty lasagne i resztę sosu. Naczynie przykryj, piecz 15 minut. Posyp resztą sera, piecz 10 minut.