Zapiekanka z ryżem - po 2. roku

Składniki
- 1 szklanka gotowanego ryżu
- 3-4 jabłka
- garść rodzynek
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 3 łyżeczki cukru
- wanilia i cynamon
- łyżka masła
- bułka tarta
1. Rodzynki namocz w lekko ciepłej wodzie, a następnie osącz. 2. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondelka i podgrzej.
3. Do duszących się owoców dodaj cukier, szczyptę cynamonu i wanilii. Zakwaś sokiem z cytryny, wsyp rodzynki i wymieszaj.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
5. Ułóż warstwę ryżu i owoców, polej śmietanką wymieszaną z resztą wanilii i cynamonu.
6. Zapiekaj 30 minut w piekarniku w temp. 170°C.