Zapiekanka z warzywami
Pora i kalafior umyj. Pora pokrój w piórka, kalafior podziel na różyczki.

Składniki
na 4 porcje:
- 4 pory
- duży kalafior
- 6 jajek
- 20 dag żółtego sera
- 150 ml śmietany
- 18 proc.
- 8 małych jabłek
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- ostra papryka w proszku
- 2 parówki
- łyżka masła
- sól
Sposób przygotowania:
1. Pora i kalafior umyj. Pora pokrój w piórka, kalafior podziel na różyczki. Warzywa umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj 10 minut. Zamiast tego możesz je podsmażyć. Jajka ubij, dodaj śmietanę, żółty ser i przyprawy.
2. W formie ułóż warzywa, zalej sosem. Jabłka obierz i ułóż na zapiekance. Parówki pokrój, podsmaż. Całość piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posyp smażonymi parówkami.
Czas przygotowania: ok. godziny