Zapiekanka z ziemniakami i kaszą
Ziemniaki obierz, gotuj 10 minut. Ostudź, pokrój w plastry.
Składniki dla 4 osób:
- 50 dag ziemniaków
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 bakłażany
- 20 dag koziego sera
- puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia cebula
- szczypta cząbru
- suszony tymianek do smaku
- świeży tymianek do dekoracji
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, gotuj 10 minut. Ostudź, pokrój w plastry. Bakłażany pokrój w plastry, oprósz solą, odstaw. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym czosnkiem. Dodaj kaszę, przypraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i cząbrem, smaż 5 minut. Dodaj pomidory, duś.
2. Bakłażany osusz ręcznikiem papierowym, smaż 3 minuty na posmarowanej olejem patelni. W naczyniu żaroodpornym układaj ziemniaki, kaszę, plastry bakłażana i kawałki pokruszonego sera. Zapiekankę przykryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Po 10 minutach pieczenia przykryj folią. Pod koniec pieczenia ją zdejmij. Podawaj krojoną na porcje z sałatą.
Czas przygotowania: około godziny