Zapiekanka ziemniaczana

Sycąca i smaczna.

Składniki

  • 30 dag ziemniaków
  • 2 pętka kiełbasy
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • olej
  • 15 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • zioła do dekoracji

Składniki - sos

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta drobno posiekanych suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki pokrój w plastry, ugotuj na parze. Kiełbasę i pomidory pokrój w plastry. Cebule pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kiełbasę, przypraw i smaż, aż się zrumieni. 

2. W garnuszku rozgrzej masło dodaj mąkę i rozmieszaj. Wlej mleko, wsyp przyprawy. Mieszaj gotując, aż zgęstnieje. 

3. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian ziemniaki, kiełbasę z cebulą i pomidory. Całość zalej sosem. Piecz 15 minut w temp. 190 st. C. Posyp startym żółtym serem, piecz jeszcze 5 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Dekoruj świeżymi ziołami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje