Zapiekanka ziemniaczana
Sycąca i smaczna.

Składniki
- 30 dag ziemniaków
- 2 pętka kiełbasy
- 3 pomidory
- 2 cebule
- olej
- 15 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- zioła do dekoracji
- sos
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta drobno posiekanych suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki pokrój w plastry, ugotuj na parze. Kiełbasę i pomidory pokrój w plastry. Cebule pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kiełbasę, przypraw i smaż, aż się zrumieni.
2. W garnuszku rozgrzej masło dodaj mąkę i rozmieszaj. Wlej mleko, wsyp przyprawy. Mieszaj gotując, aż zgęstnieje.
3. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian ziemniaki, kiełbasę z cebulą i pomidory. Całość zalej sosem. Piecz 15 minut w temp. 190 st. C. Posyp startym żółtym serem, piecz jeszcze 5 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Dekoruj świeżymi ziołami.