Zapiekanka ziemniaczana (sabaudzka)
Robi się ją szybko, a smakuje doskonale. Zapiekanka sabaudzka przekona do siebie nawet niejadka.

Składniki
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- sól, pieprz, gałkę muszkatołowa,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 2 jaja,
- tłuszcz do wysmarowania naczynia,
- 1 łyżkę masła lub margaryny,
- 1 szklankę śmietanki i ok. 25 dag żółtego sera.
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, posypujemy posiekanym czosnkiem i 1 łyżką tartej bułki. Wykładamy warstwami ziemniaki - każdą z nich solimy, przysypujemy serem i polewamy śmietaną roztrzepaną z jajami, szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu. Na warstwy sera kładziemy kilka wiórków masła. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ser polany śmietaną i przysypany łyżką tartej bułki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, następnie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia.