Zapiekanka ziemniaczana (sabaudzka)

Robi się ją szybko, a smakuje doskonale. Zapiekanka sabaudzka przekona do siebie nawet niejadka.

Kusi wyglądem, zapachem i smakiem!
Kusi wyglądem, zapachem i smakiem! 123RF/PICSEL

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, posypujemy posiekanym czosnkiem i 1 łyżką tartej bułki. Wykładamy warstwami ziemniaki - każdą z nich solimy, przysypujemy serem i polewamy śmietaną roztrzepaną z jajami, szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu. Na warstwy sera kładziemy kilka wiórków masła. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ser polany śmietaną i przysypany łyżką tartej bułki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, następnie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia. 

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas