Reklama

Reklama

Zapiekanka ziemniaczana z serem

Tak smaczna, że trudno jej się oprzeć!

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 800 g twarogu
  • 300 g sera żółtego
  • 6 jajek
  • 4 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 500 ml śmietany 12 proc.
  • 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy będą miękkie odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry. 

Reklama

Ser rozdrobnić, zagnieść, posiekać w blenderze.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju, potem przełożyć do miski, dodać twaróg i połowę startego sera żółtego. 

Natłuścić blaszkę, ułożyć Układam 1/3 ziemniaków, następnie połowę sera, drugą porcję ziemniaków, cześć sera i ponownie ziemniaki.

Do blendera wlać śmietanę, wbijam jajka i dodawać sól oraz mielony pieprz. Wymieszać.

Sosem polać zapiekankę i ponakłuwać ja w kilku miejscach.

Posypać resztą sera i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 60 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje