Zapiekanka ziemniaczana z serem

Tak smaczna, że trudno jej się oprzeć!

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy będą miękkie odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry.

Ser rozdrobnić, zagnieść, posiekać w blenderze.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju, potem przełożyć do miski, dodać twaróg i połowę startego sera żółtego.

Natłuścić blaszkę, ułożyć Układam 1/3 ziemniaków, następnie połowę sera, drugą porcję ziemniaków, cześć sera i ponownie ziemniaki.

Do blendera wlać śmietanę, wbijam jajka i dodawać sól oraz mielony pieprz. Wymieszać.

Sosem polać zapiekankę i ponakłuwać ja w kilku miejscach.

Posypać resztą sera i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 60 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas