Zapiekanka ziemniaczana z serem
Tak smaczna, że trudno jej się oprzeć!
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy będą miękkie odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry.
Ser rozdrobnić, zagnieść, posiekać w blenderze.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju, potem przełożyć do miski, dodać twaróg i połowę startego sera żółtego.
Natłuścić blaszkę, ułożyć Układam 1/3 ziemniaków, następnie połowę sera, drugą porcję ziemniaków, cześć sera i ponownie ziemniaki.
Do blendera wlać śmietanę, wbijam jajka i dodawać sól oraz mielony pieprz. Wymieszać.
Sosem polać zapiekankę i ponakłuwać ja w kilku miejscach.
Posypać resztą sera i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 60 minut.