Zapiekanki na nowo!
Łatwe do przyrządzenia, w sam raz na zimę. Znane niemal we wszystkich kuchniach świata. A my mamy na nie całkiem nowe pomysły!
Zapiekanka z chili con carne
Składniki:
- 600 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 duża szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 200 ml passaty pomidorowej
- 6 tortilli
- 70 g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania: Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek i papryczkę chili. Po chwili dodaj przyprawy. Po kilku minutach - wołowinę. Smaż ją, aż lekko zmieni kolor. Dodaj pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu 10 minut. Dołóż paprykę, fasolę i passatę.
Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie. W okrągłej tortownicy ułóż naprzemiennie placki tortilli i chili con carne. Na wierzchu powinno znaleźć się mięso w sosie pomidorowym i tarty żółty ser. Całość zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Czas przygotowania: ok 50 minut
Dla: 4 osób
Cena porcji: ok 9,5 zł
Zapiekanka mięsna z purée ziemniaczanym
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- dużo świeżego tymianku
Purée:
- 1 kg ziemniaków
- 30 g masła
- 50 ml śmietanki 30 proc.
- 100 g mozzarelli
- 80 g sera gruyre
- 50 g bułki tartej
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno pokrój. Przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj mięso i tymianek, smaż ok. 10 minut. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę. Wymieszaj z masłem, śmietaną, drobno pokrojoną mozzarellą i połową gruyère.
Na dnie naczynia żaroodpornego połóż warstwę mięsa i przykryj ją grubą warstwą purée. Posyp bułką tartą i resztą gruyère. Zapiekaj ok. 30 minut (180 stopni). Dopraw do smaku, podawaj z dużą ilością pesto z pietruszki i chrupiącymi grzankami.
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Dla: 4 osób
Cena porcji: ok. 9 zł
Zapiekanka z łososiem
Składniki:
- 500 g filetu z łososia
- 8 porów (tylko białe części)
- 100 ml białego wina
- 50 g orzechów włoskich
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 garści tartego parmezanu
- 200 g ciemnego ryżu
Sposób przygotowania: Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Beszamel: rozpuść masło, wymieszaj je z mąką, stopniowo dolewaj mleko i podgrzewaj, cały czas mieszając. Zagotuj i dopraw. Orzechy zgrilluj na suchej patelni.
Pory pokrój w plasterki. Przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj wino, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Łososia pokrój w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego połóż ciemny ryż, przykryj warstwą porów, posyp orzechami, dodaj łososia. Całość polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Piecz ok. 20 minut (180 stopni).
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Dla: 4 osób
Cena porcji: ok. 10 zł