Zapiekanki na nowo!

Łatwe do przyrządzenia, w sam raz na zimę. Znane niemal we wszystkich kuchniach świata. A my mamy na nie całkiem nowe pomysły!

Zapiekanka z chili con carne

Składniki:

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  •  1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  •  1 duża szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  •  200 ml passaty pomidorowej
  •  6 tortilli
  • 70 g tartego żółtego sera

Reklama

Sposób przygotowania:  Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek i papryczkę chili. Po chwili dodaj przyprawy. Po kilku minutach - wołowinę. Smaż ją, aż lekko zmieni kolor. Dodaj pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu 10 minut. Dołóż paprykę, fasolę i passatę. 

Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie. W okrągłej tortownicy ułóż naprzemiennie placki tortilli i chili con carne. Na wierzchu powinno znaleźć się mięso w sosie pomidorowym i tarty żółty ser. Całość zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Czas przygotowania: ok 50 minut
Dla: 4 osób
Cena porcji: ok 9,5 zł

Zapiekanka mięsna z purée ziemniaczanym

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • dużo świeżego tymianku 

Purée:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 g masła
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g mozzarelli
  • 80 g sera gruyre
  •  50 g bułki tartej

Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno pokrój. Przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj mięso i tymianek, smaż ok. 10 minut. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę. Wymieszaj z masłem, śmietaną, drobno pokrojoną mozzarellą i połową gruyère. 

Na dnie naczynia żaroodpornego połóż warstwę mięsa i przykryj ją grubą warstwą purée. Posyp bułką tartą i resztą gruyère. Zapiekaj ok. 30 minut (180 stopni). Dopraw do smaku, podawaj z dużą ilością pesto z pietruszki i chrupiącymi grzankami.

Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Dla: 4 osób
Cena porcji: ok. 9 zł

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia
  • 8 porów (tylko białe części)
  • 100 ml białego wina
  • 50 g orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 garści tartego parmezanu
  • 200 g ciemnego ryżu

Sposób przygotowania: Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Beszamel: rozpuść masło, wymieszaj je z mąką, stopniowo dolewaj mleko i podgrzewaj, cały czas mieszając. Zagotuj i dopraw. Orzechy zgrilluj na suchej patelni. 

Pory pokrój w plasterki. Przysmaż je na odrobinie oliwy, dodaj wino, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Łososia pokrój w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego połóż ciemny ryż, przykryj warstwą porów, posyp orzechami, dodaj łososia. Całość polej sosem beszamelowym i posyp parmezanem. Piecz ok. 20 minut (180 stopni).

Czas przygotowania: ok. 50 minut
Dla: 4 osób
Cena porcji: ok. 10 zł

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | przepisy na zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje