Zapiekanki z kiełbasą: Łatwe, niedrogie, smakowite!
Do ich przygotowania wystarcza zwykle to, co mamy w lodówce - trochę wędliny, warzyw, sera. Błyskawicznie układamy je w formie i... spokojnie czekamy aż smakowity zapach rozejdzie się i przyciągnie domowników do stołu.
Wstążki z brokułami i salami
Sposób przygotowania:
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj przez 5-6 minut. Potem odcedź go, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Brokuły podziel na różyczki i gotuj 3-5 minut bez przykrycia. Wyjmij i dobrze osącz.
2. Kiełbasę potnij w cienkie plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki i przez chwilę podsmaż. Potem wymieszaj z makaronem. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem.
3. Makaron z pieczarkami posyp płatkami migdałowymi i przykryj różyczkami brokułów. Posyp solą, pieprzem i oregano. Na tym ułóż plasterki kiełbasy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Skrop tym składniki w formie. Piecz 25 minut w 180 st. Posyp pokruszoną fetą.
Dobre rady kucharza
Do posolonego wrzątku, w którym gotujesz brokuły, dodaj cukier (1 płaska łyżeczka na każde 2 l wody). Dzięki temu warzywo zachowa piękny zielony kolor.
Jeśli nie masz płatków migdałowych, a nie chcesz rezygnować z chrupiącego dodatku, zapiekankę (przed pieczeniem) posyp dowolnymi orzechami. Możesz także gotowe danie posypać 6 łyżkami kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki).
Zapiekanka grzybowa w cieście
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę zalej 2 szkl. wody. Gotuj, aż wchłonie cały płyn i zmięknie (ok. 25 minut). W tym czasie ciasto francuskie rozmroź.
2. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Kiełbasę pokrój w kostkę. Grzyby wraz z wędliną podsmaż na oliwie. Oprósz solą i pieprzem. Ser zetrzyj.
3. Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Jednym wylep formę.
4. Soczewicę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Ułóż na cieście. Na to wyłóż grzyby z wędliną. Posyp serem i posiekanymi ziołami. Przykryj drugim płatem ciasta.
5. Piecz przez 25-30 minut w 200 st.
Dobre rady kucharza
Na początku gotowania nie sól soczewicy - podobnie jak w przypadku innych roślin strączkowych utrudnia to ugotowanie ziarenek do miękkości.
Na niższym poziomie pod zapiekanką umieść naczynie z wodą. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że danie nie przypali się od spodu
Gniazdka na makaronie
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę gotuj 8 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz. Makaron gotuj w posolonej wodzie 5 minut. Odcedź.
2. Papryki oczyść, pokrój w paseczki. Kiełbasę potnij w plasterki. Fasolkę wymieszaj z papryką i kiełbasą. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.
3. Połowę składników rozłóż na spodzie natłuszczonej formy. Na to wyłóż makaron i resztę warzyw z kiełbasą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Polej zapiekankę. Zrób w niej łyżką 4 wgłębienia. Wbij jajka.
4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 35 minut.
Dobre rady kucharza
Przyprawiając potrawę, nie żałuj ziół. Zwłaszcza tymianku - znakomicie podkreśla on smak podsuszanej wędliny. Ułatwia też trawienie.
Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jajka, nie wbijaj go bezpośrednio do potrawy. Lepiej wbij je do miseczki - w ten sposób zepsute jajko nie popsuje całej zapiekanki.