Reklama

Reklama

Zapiekanki z kiełbasą: Łatwe, niedrogie, smakowite!

Do ich przygotowania wystarcza zwykle to, co mamy w lodówce - trochę wędliny, warzyw, sera. Błyskawicznie układamy je w formie i... spokojnie czekamy aż smakowity zapach rozejdzie się i przyciągnie domowników do stołu.

Wstążki z brokułami i salami

Czas przyrządzenia: 15 min + gotowanie i pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 20 dag makaronu szerokie wstążki
  • 10 dag salami (chorizo lub innej kiełbasy paprykowej)
  • 20 dag pieczarek
  • 2 brokuły
  • 20 dag sera feta

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj przez 5-6 minut. Potem  odcedź go, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Brokuły podziel na różyczki i gotuj 3-5 minut bez przykrycia. Wyjmij i dobrze osącz.

Reklama

2. Kiełbasę potnij w cienkie plasterki. Cebulę obierz  i posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki i przez chwilę podsmaż. Potem wymieszaj z makaronem. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem.

3. Makaron z pieczarkami posyp płatkami migdałowymi i przykryj różyczkami brokułów. Posyp solą, pieprzem i oregano. Na tym ułóż plasterki kiełbasy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Skrop tym składniki w formie. Piecz 25 minut w 180 st.  Posyp pokruszoną fetą.

Dobre rady kucharza

Do posolonego wrzątku, w którym gotujesz brokuły, dodaj cukier  (1 płaska łyżeczka na każde  2 l wody). Dzięki temu warzywo zachowa piękny zielony kolor.

Jeśli nie masz płatków migdałowych, a nie chcesz rezygnować z chrupiącego dodatku, zapiekankę (przed pieczeniem) posyp dowolnymi orzechami. Możesz także  gotowe danie posypać 6 łyżkami kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki).

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje