Zapiekanki z kiełbasą: Łatwe, niedrogie, smakowite!

Wstążki z brokułami i salami
Wstążki z brokułami i salami123RF/PICSEL

Wstążki z brokułami i salami

Składniki

- podstawowe:

  • 20 dag makaronu szerokie wstążki
  • 10 dag salami (chorizo lub innej kiełbasy paprykowej)
  • 20 dag pieczarek
  • 2 brokuły
  • 20 dag sera feta

- przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • tłuszcz do formy
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Zapiekanka grzybowa w cieście

Zapiekanka grzybowa w cieście
Zapiekanka grzybowa w cieście123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 50 dag pieczarek
  • 30 dag dowolnej kiełbasy (np. krakowskiej, żywieckiej, śląskiej)
  • 1 szkl. zielonej soczewicy

- przyprawy i dodatki:

  • 10 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • posiekana natka i tymianek
6 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Gniazdka na makaronie

Gniazdka na makaronie
Gniazdka na makaronie123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 25 dag kiełbasy podsuszanej
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 20 dag grubego makaronu

- przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • suszony tymianek
  • oregano
  • natka
  • sól, pieprz
  • olej do formy
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?