Reklama

Reklama

Zapiekanki z kiełbasą: Łatwe, niedrogie, smakowite!

Do ich przygotowania wystarcza zwykle to, co mamy w lodówce - trochę wędliny, warzyw, sera. Błyskawicznie układamy je w formie i... spokojnie czekamy aż smakowity zapach rozejdzie się i przyciągnie domowników do stołu.

Wstążki z brokułami i salami

Czas przyrządzenia: 15 min + gotowanie i pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 20 dag makaronu szerokie wstążki
  • 10 dag salami (chorizo lub innej kiełbasy paprykowej)
  • 20 dag pieczarek
  • 2 brokuły
  • 20 dag sera feta

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj przez 5-6 minut. Potem  odcedź go, przelej na sitku zimną wodą i osącz. Brokuły podziel na różyczki i gotuj 3-5 minut bez przykrycia. Wyjmij i dobrze osącz.

2. Kiełbasę potnij w cienkie plasterki. Cebulę obierz  i posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki i przez chwilę podsmaż. Potem wymieszaj z makaronem. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem.

3. Makaron z pieczarkami posyp płatkami migdałowymi i przykryj różyczkami brokułów. Posyp solą, pieprzem i oregano. Na tym ułóż plasterki kiełbasy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Skrop tym składniki w formie. Piecz 25 minut w 180 st.  Posyp pokruszoną fetą.

Reklama

Dobre rady kucharza

Do posolonego wrzątku, w którym gotujesz brokuły, dodaj cukier  (1 płaska łyżeczka na każde  2 l wody). Dzięki temu warzywo zachowa piękny zielony kolor.

Jeśli nie masz płatków migdałowych, a nie chcesz rezygnować z chrupiącego dodatku, zapiekankę (przed pieczeniem) posyp dowolnymi orzechami. Możesz także  gotowe danie posypać 6 łyżkami kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki).

Zapiekanka grzybowa w cieście

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie i gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 50 dag pieczarek
  • 30 dag dowolnej kiełbasy (np. krakowskiej, żywieckiej, śląskiej)
  • 1 szkl. zielonej soczewicy

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 10 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • posiekana natka i tymianek

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę zalej 2 szkl. wody. Gotuj, aż wchłonie cały płyn i zmięknie (ok. 25 minut). W tym czasie ciasto francuskie rozmroź.

2. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Kiełbasę pokrój w kostkę. Grzyby wraz z wędliną podsmaż na oliwie. Oprósz solą i pieprzem. Ser zetrzyj.

3. Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Jednym wylep formę.

4. Soczewicę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Ułóż na cieście. Na to wyłóż grzyby z wędliną. Posyp serem i posiekanymi ziołami. Przykryj drugim płatem ciasta.

5. Piecz przez 25-30 minut w 200 st.

Dobre rady kucharza

Na początku gotowania nie sól soczewicy - podobnie jak w przypadku innych roślin strączkowych utrudnia to ugotowanie ziarenek do miękkości.

Na niższym poziomie pod zapiekanką umieść naczynie z wodą. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że danie nie przypali się od spodu

Gniazdka na makaronie

Czas przyrządzenia: 30 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 25 dag kiełbasy podsuszanej
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 20 dag grubego makaronu

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • suszony tymianek
  • oregano
  • natka
  • sól, pieprz
  • olej do formy

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę gotuj 8 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz. Makaron gotuj w posolonej wodzie 5 minut. Odcedź. 

2. Papryki oczyść, pokrój w paseczki. Kiełbasę potnij w plasterki. Fasolkę wymieszaj z papryką i kiełbasą. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.

3. Połowę składników rozłóż na spodzie natłuszczonej formy. Na to wyłóż makaron i resztę warzyw z kiełbasą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Polej zapiekankę. Zrób w niej łyżką 4 wgłębienia. Wbij jajka.

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 35 minut.

Dobre rady kucharza

Przyprawiając potrawę, nie żałuj ziół. Zwłaszcza tymianku - znakomicie podkreśla on smak podsuszanej wędliny. Ułatwia też trawienie.

Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jajka, nie wbijaj go bezpośrednio do potrawy. Lepiej wbij je do miseczki - w ten sposób zepsute jajko nie popsuje całej zapiekanki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy