Zapiekany falafel z dressingiem jogurtowym (dieta nowojorska)
Inspirowane kuchnią arabską.
- 30 g zielonej cebulki,
- 2 łodyżki zielonej pietruszki,
- białko z jajka,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- mielona kolendra,
- mielony kminek,
- łyżeczka oleju,
- ząbek czosnku,
- 4 łodyżki mięty,
- 100 g chudego jogurtu naturalnego (0,3 %),
- 4 listki sałaty,
- 100 g ogórka sałatkowego,
- pół małej czerwonej cebuli,
- łyżeczka octu
Cieciorkę osączyć. Zielona cebulkę i pietruszkę drobno posiekać. Cieciorkę zmiksować z białkiem, wmieszać zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, kolendrą i kminkiem. Uformować 5 kulek i lekko je spłaszczyć. Falafele ułożyć na wyłożonej papierem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 15 st. C przez ok 10 minut.Czosnek posiekać, zmieszać z jogurtem i doprawić solą. Ogórek i cebulę pokroić, sałatę potargać, wszystko wymiesza. Olej, ocet, sól i pieprz zmieszać, polać sałatkę. Falafele podawać z sałatką i dressingiem. Dekorować miętą.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal