Zapiekany falafel z dressingiem jogurtowym (dieta nowojorska)

Inspirowane kuchnią arabską.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 30 g zielonej cebulki,

- 2 łodyżki zielonej pietruszki,

- białko z jajka,

- sól,

- świeżo zmielony pieprz,

- mielona kolendra,

- mielony kminek,

- łyżeczka oleju,

- ząbek czosnku,

- 4 łodyżki mięty,

- 100 g chudego jogurtu naturalnego (0,3 %),

- 4 listki sałaty,

- 100 g ogórka sałatkowego,

- pół małej czerwonej cebuli,

- łyżeczka octu Przygotowanie: Cieciorkę osączyć. Zielona cebulkę i pietruszkę drobno posiekać. Cieciorkę zmiksować z białkiem, wmieszać zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, kolendrą i kminkiem. Uformować 5 kulek i lekko je spłaszczyć. Falafele ułożyć na wyłożonej papierem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 15 st. C przez ok 10 minut.

Czosnek posiekać, zmieszać z jogurtem i doprawić solą. Ogórek i cebulę pokroić, sałatę potargać, wszystko wymiesza. Olej, ocet, sól i pieprz zmieszać, polać sałatkę. Falafele podawać z sałatką i dressingiem. Dekorować miętą.

Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas