Zapiekany kalafior
Sposób na sycący obiad latem.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 1 łyżka musztardy
- 150 ml mleka
- 200 ml śmietany
- 1 pęczek natki
- 10 dag sera typu feta
- 5 dag żółtego sera
- bułka tarta
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Kalafior podziel na różyczki, oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.
2. W tym czasie w rondlu lub głębszej patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Cały czas mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj.
3. Do musztardowej zasmażki stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę (18 proc.). Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.
4. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze około 10 minut, aż nabierze gęstości oraz kremowej konsystencji. W tym czasie rozdrobnij ser typu feta. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki z gałązek i posiekaj.
5. Do sosu wsyp posiekaną natkę oraz ser typu feta, wymieszaj starannie i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
6. Osączony kalafior rozłóż w formie do zapiekania. Wlej przygotowany sos. Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z bułką tartą. Posyp wierzch dania. Zapiekaj na złoto w 190 st.