Reklama

Reklama

Zapiekany kalafior

Sposób na sycący obiad latem.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 1 łyżka musztardy
  • 150 ml mleka
  • 200 ml śmietany
  • 1 pęczek natki
  • 10 dag sera typu feta
  • 5 dag żółtego sera
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Kalafior podziel na różyczki, oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.

Reklama

2. W tym czasie w rondlu lub głębszej patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Cały czas mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj.

3. Do musztardowej zasmażki stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę (18 proc.). Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.

4. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze około 10 minut, aż nabierze gęstości oraz kremowej konsystencji. W tym czasie rozdrobnij ser typu feta. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki z gałązek i posiekaj.

5. Do sosu wsyp posiekaną natkę oraz ser typu feta, wymieszaj starannie i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.

6. Osączony kalafior rozłóż w formie do zapiekania. Wlej przygotowany sos. Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z bułką tartą. Posyp wierzch dania. Zapiekaj na złoto w 190 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje