Reklama

Reklama

Zapiekany kalafior

Kalafior i brokuł zapieczone z serem to sprytny sposób na przemycenie na dziecięce talerze tych niekoniecznie ulubionych, a bardzo zdrowych warzyw. W tej wersji zresztą smakują rewelacyjnie.

Czas przyrządzenia: 40 min.
Składniki dla: 2

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • szczypta cukru, sól, pieprz
  • oregano, bazylia, majeranek
  • olej do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

1. Warzywa dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo (kalafior: 10 minut we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i szczypty cukru, po trzech minutach gotowania dokładamy różyczki brokułowe).

2. Sos serowy: mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Co jakiś czas mieszamy, sos doprawiamy lekko solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, gdy zgęstnieje. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę pokrojoną w niewielką kostkę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

4. W szklance łączymy dwie łyżki mąki z dwiema łyżkami wody. Powstałą masą uzupełniamy sos, mieszamy.

5. Kalafiorowe i brokułowe różyczki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, dodajemy zawartość patelni (podsmażoną cebulę z czosnkiem), doprawiamy i polewamy całość sosem serowym oraz posypujemy odrobiną bułki tartej.

6. Zapiekamy danie w 180 stopniach przez 25 minut (aż ser się rozpuści, a bułka widocznie zrumieni). Posypujemy zapieczone różyczki posiekanym koperkiem.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje