Zapiekany kalafior
Kalafior i brokuł zapieczone z serem to sprytny sposób na przemycenie na dziecięce talerze tych niekoniecznie ulubionych, a bardzo zdrowych warzyw. W tej wersji zresztą smakują rewelacyjnie.
1. Warzywa dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo (kalafior: 10 minut we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i szczypty cukru, po trzech minutach gotowania dokładamy różyczki brokułowe).
2. Sos serowy: mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach. Co jakiś czas mieszamy, sos doprawiamy lekko solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, gdy zgęstnieje.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę pokrojoną w niewielką kostkę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
4. W szklance łączymy dwie łyżki mąki z dwiema łyżkami wody. Powstałą masą uzupełniamy sos, mieszamy.
5. Kalafiorowe i brokułowe różyczki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, dodajemy zawartość patelni (podsmażoną cebulę z czosnkiem), doprawiamy i polewamy całość sosem serowym oraz posypujemy odrobiną bułki tartej.
6. Zapiekamy danie w 180 stopniach przez 25 minut (aż ser się rozpuści, a bułka widocznie zrumieni). Posypujemy zapieczone różyczki posiekanym koperkiem.