Zapiekany makaron po bolońsku

Dziś na obiad makaron, ale w wersji innej niż zwykle. Wystarczy zapiec go, jak w Bolonii.

Zapieczony smakuje bardziej wyraziście
Zapieczony smakuje bardziej wyraziście 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Obrane szalotki i marchewki kroimy w kostkę. Grillowane papryki odcedzamy z zalewy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry, a wędzoną paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i 5 minut podsmażamy szalotkę z marchewką.

Dodajemy mięso, paprykę wędzoną, doprawiamy pieprzem i solą, smażymy kilka minut. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Przekładamy mięso, wyrównujemy. Do śmietanki dodajemy przecier pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu, miksujemy. Na mięso wysypujemy makaron, aby całkowicie je przykrył i całość polewamy śmietanowym sosem.

Na wierzchu układamy plastry mozzarelli i pieczemy ok. 15 minut w 200ºC. Zapiekankę odstawiamy na 5 minut, żeby lekko przestygła. Dzielimy na porcje i podajemy z zieloną sałatą z winegretem lub sezonowymi surówkami. 

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas