Zapiekany mintaj
Na lekki obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:
- pół kg filetów z mintaja,
- 2 pomidory,
- pół małej cukinii,
- pół białej części pora,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- przyprawa do ryb.
Sos:
- 2 łyżki pikantnej musztardy,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- po szklance bulionu warzywnego i mleka,
- sól, pieprz,
- koperek
Przygotowanie:
Ryby umyj, osusz, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb, przykryj. Odstaw w chłodne miejsce. Pomidory umyj, osusz, pokrój na plasterki. Cukinię umyj, pokrój na plasterki. Por oczyść, pokrój w krążki.
Sos:
masło stop w rondelku, wsyp mąkę, smaż na złoto, mieszając. Cienkim strumieniem wlej bulion i mleko, gotuj ok. 5 min. Dodaj musztardę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Formę natłuść. Ułóż kawałki ryby, pomidory, cukinię i por. Posyp pieprzem i solą, polej sosem musztardowym. Piecz 25 min w 200°C. Udekoruj koperkiem.
Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 1,60 zł