Zapiekany mintaj

Na lekki obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:


  • pół kg filetów z mintaja,
  • 2 pomidory,
  • pół małej cukinii,
  • pół białej części pora,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawa do ryb.

Reklama

Sos:


  • 2 łyżki pikantnej musztardy,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • po szklance bulionu warzywnego i mleka,
  • sól, pieprz,
  • koperek

Przygotowanie:

Ryby umyj, osusz, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb, przykryj. Odstaw w chłodne miejsce. Pomidory umyj, osusz, pokrój na plasterki. Cukinię umyj, pokrój na plasterki. Por oczyść, pokrój w krążki.

Sos:

masło stop w rondelku, wsyp mąkę, smaż na złoto, mieszając. Cienkim strumieniem wlej bulion i mleko, gotuj ok. 5 min. Dodaj musztardę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Formę natłuść. Ułóż kawałki ryby, pomidory, cukinię i por. Posyp pieprzem i solą, polej sosem musztardowym. Piecz 25 min w 200°C. Udekoruj koperkiem.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 1,60 zł

Dowiedz się więcej na temat: mintaj

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje