Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym

Na pierwsze lub drugie śniadanie w sam raz!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 słoik (280 g.) dżemu np. Łowicz pomarańcza i cytryna
  • 1 szklanka sypkiego ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki masła
  • pół laski wanilii
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka. Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż. Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).

Reklama

Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut. Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje