Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym

Na pierwsze lub drugie śniadanie w sam raz!

Ryż z dżemem
Ryż z dżememmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka. Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż. Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).

Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut. Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas