Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym
Na pierwsze lub drugie śniadanie w sam raz!

Składniki
- 1 słoik (280 g.) dżemu np. Łowicz pomarańcza i cytryna
- 1 szklanka sypkiego ryżu
- 2 szklanki mleka
- 200 ml. śmietanki 30%
- 2 łyżeczki masła
- pół laski wanilii
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
4 porcji
Sposób przygotowania
Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i zeskrob nasionka. Nasionka oraz wydrążoną laskę wanilii wrzuć do mleka. Mleko zagotuj w garnku razem z łyżeczką masła i wsyp ryż. Pomieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko (mieszaj od czasu do czasu).
Do garnka z ryżem wlej śmietankę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego łyżeczką masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut. Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.