Zaskakujące korzyści z jedzenia mięsa

Jedzenie mięsa z wielu względów korzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim eliminuje choroby skóry, wzmacnia układ immunologiczny, zapewnia długotrwałą porcję energii oraz chroni organizm przed infekcjami i wspomaga procesy naprawcze komórek oraz wytwarzanie hemoglobiny. Mięso jest również bogatym źródłem białka i innych niezbędnych aminokwasów. <b> <br><br>Mięso stanowi niezbędne źródło białka <br></b>Drób, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, owoce morza to tylko niektóre z rodzajów mięsa, które są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Wspólnym mianownikiem wszystkich wymienionych gatunków jest zawarte w nich białko, które jest dla ludzi niezbędne. Białko przekształcane jest w energię i wykorzystywane do wielu procesów w organizmie, w tym do produkcji i odnowy uszkodzonych tkanek. <br><br><b>Zalecane spożycie białka </b> <br>Zalecane dzienne spożycie białka wynosi 46 gramów dla nastoletnich dziewcząt i kobiet, 56 gramów dla mężczyzn, podczas gdy dzieci potrzebują około 19-34 gramów. Nastoletni chłopcy w okresie szybkiego wzrostu potrzebują około 52 gramów mięsa dziennie.

article cover
&copy;123RF/PICSEL

Na co narażone są osoby nie jedzące mięsa?

&copy;123RF/PICSEL

Istnieją pewne korzyści dla naszego zdrowia, które są przypisane wyłącznie do spożycia mięsa i nie mogą być osiągane przy stosowaniu diet wegetariańskiej i wegetariańskiej. Wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca i problemy skórne mają związek z niewłaściwym spożyciem mięsa. Badania wykazały, że ludzie nie spożywający mięsa, są bardziej narażeni na zaburzenia pracy neuroprzekaźników, takie jak depresja, ciągłe uczucie strachu, choroby somatyczne i zaburzenia odżywiania.

Wartość odżywcza mięsa:

Mięso i owoce morza dostarczają nam kwasów tłuszczowych omega-3, dużej porcji białka, witaminy A , witaminy z grupy B , witaminy D i minerałów, takich jak cynk, magnez, żelazo . Wszystkie te składniki są niezbędne i zapewniają odpowiednie funkcjonowanie organizmu.

Oto korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia mięsa

&copy;123RF/PICSEL

Wzmacnia układ odpornościowy:

Różne rodzaje mięsa posiadają dużą zawartość cynku, co pozwala wzmacniać naszą odporność. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, cynk jest odpowiedzialny za tworzenie przeciwciał do walki z wolnymi rodnikami, które narażają nas na większe ryzyko występowania chorób przewlekłych. Białko pochodzące z mięsa, pomaga w wytwarzaniu przeciwciał, aby chronić organizm przed infekcjami. Kwasy tłuszczowe omega-3 są również odpowiedzialne za zwiększenia odporności. Innym ważnym minerałem jest selen, który znany jest z działania wzmacniającego układ immunologiczny, a witamina A poprawia funkcjonowanie układu rozrodczego.

Przyspiesza wzrost mięśni :

Białko zawarte w mięsie pomaga w budowaniu i naprawie tkanek, a także poprawia aktywność mięśni. Tkanki i mięśnie są wykonane z białka, dlatego osoby, które budują masę mięśniową, powinny zwiększyć spożycie mięsa. Bez dostarczenia organizmowi odpowiednich składników odżywczych, ilość wysiłków włożonych w budowę mięśni nie ma znaczenia. Mięso jest zdecydowanie najlepszym źródłem tych składników odżywczych.

Poprawa stanu układu trawiennego:

Oprócz białka mięso zawiera również wiele aminokwasów, które pomagają w trawieniu. Ponieważ nasz organizm nie może produkować ich sam, muszą zostać dostarczone wraz z jedzeniem. Istnieje dziewięć aminokwasów, które powinny być dostarczone do naszego organizmu i mięso zawiera je wszystkie. Witamina D również pomaga wzmacniać kości i jest niezbędna dla prawidłowego wchłaniania wapnia i metabolizmu.

Poprawia krążenie krwi:

Żelazo jest jednym z najważniejszych minerałów, który pomaga w zapewnieniu prawidłowego krążenia krwi i transporcie tlenu do wszystkich komórek. Różne rodzaje mięsa są dobrym źródłem żelaza, a jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i objawia się przez osłabienie, słabą koncentrację i zmęczenie. Łączenie mięsa o wysokiej zawartości żelaza z produktami spożywczymi bogatymi w witaminę C, takimi jak pomarańcze, jest korzystne dla absorpcji żelaza.

Zdrowie serca:

&copy;123RF/PICSEL

Dobre kwasy tłuszczowe znane jako kwasy omega-3 mogą pomóc utrzymać serce w zdrowiu i zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia problemów układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 będzie zmniejszać ryzyko zawałów serca, udarów mózgu i zaburzeń rytmu serca. Witaminy z grupy B są pomocne w tworzeniu hormonów, czerwonych krwinek i wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy te pomagają również wytwarzać energię w organizmie i utrzymać zdrowe serce i układ nerwowy.

Zdrowie skóry, włosów i oczu:

Spożycie mięsa bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3 jest korzystne dla zdrowej skóry i włosów. Kwasy tłuszczowe chronią skórę przed promieniowaniem UV i przywracają skórze odpowiedni poziom nawodnienia i naturalny blask. Zawarta w mięsie witamina A zapewnia mocne kości i zęby, zdrową skórę i oczy. Spożycie mięsa wiąże się także z poprawą stanu skóry w wielu chorobach, takich jak łuszczyca, egzema czy zapalenie skóry.

Wspomaganie pracy mózgu:

&copy;123RF/PICSEL

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), znajdują się w różnych rodzajach ryb i mięsa i stymulują pracę mózgu. Pomaga to zwiększyć koncentrację i wspomaga ogólne funkcjonowanie mózgu.

Dla kobiet w ciąży:

Kobiety w ciąży zazwyczaj unikają spożycia ryb, ze względu na zawartość rtęci, która może mieć wpływ na wzrost i rozwój nienarodzonego dziecka. Jednakże, kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w wielu rodzajach mięsa ryb pomagają w rozwoju mózgu i oczu u nienarodzonych dzieci. Pomagają również walczyć z objawami depresji, która coraz częściej rozpoznawana jest w trakcie i po ciąży.

Uwaga!

Podczas gdy mrożone mięso i konserwy mogą być wygodne do przyrządzenia, nic nie przebije świeżego mięsa, które ma znacznie więcej wartości odżywczych.

Zawsze kupuj mięso ze sprawdzonego i bezpiecznego miejsca, aby upewnić się, że nie jest zanieczyszczone lub zepsute, co ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia.

Mięso ryb morskich jest zazwyczaj bogate w sól i podczas ich przygotowywania należy unikać dodawania tego składnika.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas