Zaskakujące korzyści z jedzenia mięsa
Jedzenie mięsa z wielu względów korzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim eliminuje choroby skóry, wzmacnia układ immunologiczny, zapewnia długotrwałą porcję energii oraz chroni organizm przed infekcjami i wspomaga procesy naprawcze komórek oraz wytwarzanie hemoglobiny. Mięso jest również bogatym źródłem białka i innych niezbędnych aminokwasów. Mięso stanowi niezbędne źródło białka Drób, wieprzowina, wołowina, jagnięcina, owoce morza to tylko niektóre z rodzajów mięsa, które są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Wspólnym mianownikiem wszystkich wymienionych gatunków jest zawarte w nich białko, które jest dla ludzi niezbędne. Białko przekształcane jest w energię i wykorzystywane do wielu procesów w organizmie, w tym do produkcji i odnowy uszkodzonych tkanek. Zalecane spożycie białka Zalecane dzienne spożycie białka wynosi 46 gramów dla nastoletnich dziewcząt i kobiet, 56 gramów dla mężczyzn, podczas gdy dzieci potrzebują około 19-34 gramów. Nastoletni chłopcy w okresie szybkiego wzrostu potrzebują około 52 gramów mięsa dziennie.

Składniki
Na co narażone są osoby nie jedzące mięsa?

Istnieją pewne korzyści dla naszego zdrowia, które są przypisane wyłącznie do spożycia mięsa i nie mogą być osiągane przy stosowaniu diet wegetariańskiej i wegetariańskiej. Wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca i problemy skórne mają związek z niewłaściwym spożyciem mięsa. Badania wykazały, że ludzie nie spożywający mięsa, są bardziej narażeni na zaburzenia pracy neuroprzekaźników, takie jak depresja, ciągłe uczucie strachu, choroby somatyczne i zaburzenia odżywiania.
Wartość odżywcza mięsa:
Mięso i owoce morza dostarczają nam kwasów tłuszczowych omega-3, dużej porcji białka, witaminy A , witaminy z grupy B , witaminy D i minerałów, takich jak cynk, magnez, żelazo . Wszystkie te składniki są niezbędne i zapewniają odpowiednie funkcjonowanie organizmu.
Składniki
Oto korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia mięsa

Wzmacnia układ odpornościowy:
Różne rodzaje mięsa posiadają dużą zawartość cynku, co pozwala wzmacniać naszą odporność. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, cynk jest odpowiedzialny za tworzenie przeciwciał do walki z wolnymi rodnikami, które narażają nas na większe ryzyko występowania chorób przewlekłych. Białko pochodzące z mięsa, pomaga w wytwarzaniu przeciwciał, aby chronić organizm przed infekcjami. Kwasy tłuszczowe omega-3 są również odpowiedzialne za zwiększenia odporności. Innym ważnym minerałem jest selen, który znany jest z działania wzmacniającego układ immunologiczny, a witamina A poprawia funkcjonowanie układu rozrodczego.
Przyspiesza wzrost mięśni :
Białko zawarte w mięsie pomaga w budowaniu i naprawie tkanek, a także poprawia aktywność mięśni. Tkanki i mięśnie są wykonane z białka, dlatego osoby, które budują masę mięśniową, powinny zwiększyć spożycie mięsa. Bez dostarczenia organizmowi odpowiednich składników odżywczych, ilość wysiłków włożonych w budowę mięśni nie ma znaczenia. Mięso jest zdecydowanie najlepszym źródłem tych składników odżywczych.
Poprawa stanu układu trawiennego:
Oprócz białka mięso zawiera również wiele aminokwasów, które pomagają w trawieniu. Ponieważ nasz organizm nie może produkować ich sam, muszą zostać dostarczone wraz z jedzeniem. Istnieje dziewięć aminokwasów, które powinny być dostarczone do naszego organizmu i mięso zawiera je wszystkie. Witamina D również pomaga wzmacniać kości i jest niezbędna dla prawidłowego wchłaniania wapnia i metabolizmu.
Poprawia krążenie krwi:
Żelazo jest jednym z najważniejszych minerałów, który pomaga w zapewnieniu prawidłowego krążenia krwi i transporcie tlenu do wszystkich komórek. Różne rodzaje mięsa są dobrym źródłem żelaza, a jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i objawia się przez osłabienie, słabą koncentrację i zmęczenie. Łączenie mięsa o wysokiej zawartości żelaza z produktami spożywczymi bogatymi w witaminę C, takimi jak pomarańcze, jest korzystne dla absorpcji żelaza.
Składniki
Zdrowie serca:

Dobre kwasy tłuszczowe znane jako kwasy omega-3 mogą pomóc utrzymać serce w zdrowiu i zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia problemów układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 będzie zmniejszać ryzyko zawałów serca, udarów mózgu i zaburzeń rytmu serca. Witaminy z grupy B są pomocne w tworzeniu hormonów, czerwonych krwinek i wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy te pomagają również wytwarzać energię w organizmie i utrzymać zdrowe serce i układ nerwowy.
Zdrowie skóry, włosów i oczu:
Spożycie mięsa bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3 jest korzystne dla zdrowej skóry i włosów. Kwasy tłuszczowe chronią skórę przed promieniowaniem UV i przywracają skórze odpowiedni poziom nawodnienia i naturalny blask. Zawarta w mięsie witamina A zapewnia mocne kości i zęby, zdrową skórę i oczy. Spożycie mięsa wiąże się także z poprawą stanu skóry w wielu chorobach, takich jak łuszczyca, egzema czy zapalenie skóry.
Składniki
Wspomaganie pracy mózgu:

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), znajdują się w różnych rodzajach ryb i mięsa i stymulują pracę mózgu. Pomaga to zwiększyć koncentrację i wspomaga ogólne funkcjonowanie mózgu.
Dla kobiet w ciąży:
Kobiety w ciąży zazwyczaj unikają spożycia ryb, ze względu na zawartość rtęci, która może mieć wpływ na wzrost i rozwój nienarodzonego dziecka. Jednakże, kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w wielu rodzajach mięsa ryb pomagają w rozwoju mózgu i oczu u nienarodzonych dzieci. Pomagają również walczyć z objawami depresji, która coraz częściej rozpoznawana jest w trakcie i po ciąży.
Uwaga!
Podczas gdy mrożone mięso i konserwy mogą być wygodne do przyrządzenia, nic nie przebije świeżego mięsa, które ma znacznie więcej wartości odżywczych.
Zawsze kupuj mięso ze sprawdzonego i bezpiecznego miejsca, aby upewnić się, że nie jest zanieczyszczone lub zepsute, co ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia.
Mięso ryb morskich jest zazwyczaj bogate w sól i podczas ich przygotowywania należy unikać dodawania tego składnika.