Zaskocz gości bliskowschodnim ciastem z tahini!

Tylko kilkanaście minut przygotowania i kilka składników. Ale jakich! To proste ciasto nabiera charakteru dzięki unikalnemu smakowi tahini. Zasmakuje miłośnikom chałwy oraz naturalnej słodyczy wysuszonych na słońcu daktyli.

Ciasto z tahini
Ciasto z tahini materiały prasowe

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Okrągłą formę do ciasta solidnie natłuść masłem.

2. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut lub dłużej, aż łatwo je będzie zblendować. Sam zdecyduj, czy chcesz by masa była zupełnie gładka, czy wolisz ciasto z większymi kawałkami daktyli. Jeśli są wyjątkowo miękkie i słodkie, ogranicz ilość dodawanego później cukru.

3. Po zblendowaniu daktyli, przesiej do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

4. Przy pomocy miksera utrzyj masło lub olej z cukrem na krem, następnie stopniowo dodawaj jajka lub banany, cały czas miksując. Na koniec dodaj zblendowane daktyle i tahini i dokładnie wymieszaj.

5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.

6. Gotową masę umieść w foremce i posyp prażonym sezamem.

7. Piecz przez 35-45 minut. Ciasto będzie dość ciemne, więc sugeruj się tym, czy naciśnięte palcem wraca do pierwotnego kształtu.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas