Zaskocz gości bliskowschodnim ciastem z tahini!
Tylko kilkanaście minut przygotowania i kilka składników. Ale jakich! To proste ciasto nabiera charakteru dzięki unikalnemu smakowi tahini. Zasmakuje miłośnikom chałwy oraz naturalnej słodyczy wysuszonych na słońcu daktyli.

Składniki
- 300g daktyli bez pestek (trochę więcej niż szklanka)
- gorąca woda
- 60 g masła (niesolonego) lub oleju kokosowego
- 1/4 lub 1/2 szklanki brązowego cukru, do smaku
- 2 jajka lub jeden dojrzały banan
- około pół szklanki tahini, np. Jasmeen
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- • prażony sezam do posypania
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Okrągłą formę do ciasta solidnie natłuść masłem.
2. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut lub dłużej, aż łatwo je będzie zblendować. Sam zdecyduj, czy chcesz by masa była zupełnie gładka, czy wolisz ciasto z większymi kawałkami daktyli. Jeśli są wyjątkowo miękkie i słodkie, ogranicz ilość dodawanego później cukru.
3. Po zblendowaniu daktyli, przesiej do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
4. Przy pomocy miksera utrzyj masło lub olej z cukrem na krem, następnie stopniowo dodawaj jajka lub banany, cały czas miksując. Na koniec dodaj zblendowane daktyle i tahini i dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
6. Gotową masę umieść w foremce i posyp prażonym sezamem.
7. Piecz przez 35-45 minut. Ciasto będzie dość ciemne, więc sugeruj się tym, czy naciśnięte palcem wraca do pierwotnego kształtu.