Zaskocz gości bliskowschodnim ciastem z tahini!
Tylko kilkanaście minut przygotowania i kilka składników. Ale jakich! To proste ciasto nabiera charakteru dzięki unikalnemu smakowi tahini. Zasmakuje miłośnikom chałwy oraz naturalnej słodyczy wysuszonych na słońcu daktyli.
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Okrągłą formę do ciasta solidnie natłuść masłem.
2. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut lub dłużej, aż łatwo je będzie zblendować. Sam zdecyduj, czy chcesz by masa była zupełnie gładka, czy wolisz ciasto z większymi kawałkami daktyli. Jeśli są wyjątkowo miękkie i słodkie, ogranicz ilość dodawanego później cukru.
3. Po zblendowaniu daktyli, przesiej do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
4. Przy pomocy miksera utrzyj masło lub olej z cukrem na krem, następnie stopniowo dodawaj jajka lub banany, cały czas miksując. Na koniec dodaj zblendowane daktyle i tahini i dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
6. Gotową masę umieść w foremce i posyp prażonym sezamem.
7. Piecz przez 35-45 minut. Ciasto będzie dość ciemne, więc sugeruj się tym, czy naciśnięte palcem wraca do pierwotnego kształtu.