Zaskocz gości... gołym ciastem

Choć gołe, idealnie sprawdzi się na przyjęcie typu baby shower, wesele lub przyjęcie w ogrodzie. Naked cake, bo o nim mowa, to tzw. ciasto golas. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że kolejne jego warstwy - z związku z brakiem polewy albo lukru - prześwitują.

Ciasto z kremem i konfiturą
Ciasto z kremem i konfiturą 123RF/PICSEL

Naked cake to tzw. ciasto golas, bowiem jest gołe, czyli warstw ciasta przeplatanych kremem nic nie kryje. Przepisem na takie "odważne" ciasto dzielą się w swojej książce "Dziewczyny z wypiekami" Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat.

I tak do przygotowania naked cake z konfiturą malinowo-różaną według tego kulinarnego duetu potrzebne będą następujące składniki:

- na ciasto: 4 jajka, 250 g mąki pszennej, 200 g masła, 200 g cukru; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz ziarenka z laski wanilii.

- na krem: 400 g mascarpone, 450 ml śmietanki 36 proc., 2 laski wanilii oraz 3 łyżki cukru pudru.

Konfiturę przyrządza się z: 200 g malin, 100 g płatków róży w cukrze, 20 g cukru oraz 4 g pektyny, natomiast do nasączenia potrzebny będzie: sok z limonki, 3 łyżki cukru pudru oraz 100 ml białego wina półwytrawnego.

Przygotowanie "gołego ciasta" zaczynamy od nagrzania piekarnika do 170 st. C.

Zanim weźmiemy się za robienia ciasta, warto wcześniej wyjąć odpowiednie składniki z lodówki, bowiem powinny mieć one temperaturę pokojową. Umieszczamy je w misie miksera i ucieramy, aż się połączą. "Ciasto ma być gładkie i jednolite" - podpowiadają autorki przepisu. Gdy takie będzie, przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18 cm i pieczemy przez 50-60 minut aż do suchego patyczka. Następnie ciasto studzimy i przekrajamy na trzy blaty.

Teraz pora na infuzowanie (czyli aromatyzowanie dodatkowymi składnikami) śmietanki. W tym celu wanilię przecinamy wzdłuż przez środek i tępą stroną noża wydrążamy ziarenka. Śmietankę przelewamy do garnuszka razem z ziarenkami wanilii oraz laskami, z których zostały wydrążone. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy laski wanilii, a śmietankę studzimy, po czym wstawiamy ją do lodówki do całkowitego schłodzenia, na minimum 2 godziny.

W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder - wszystko ubijamy do uzyskania gęstego kremu. A na patelnię wrzucamy maliny i wsypujemy cukier. Podgrzewamy je, aż owoce zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy płatki róży oraz pektynę i gotujemy około 5 minut. Należy jeszcze wymieszać wszystkie składniki nasączenia.

Ostatnim elementem przygotowania tortu jest jego złożenie. Zanim to zrobimy, najpierw nasączamy pierwszy blat i układamy go na paterze lub talerzu. Wykładamy konfiturę tak, aby pozostał 1 cm wolnego brzegu ciasta i nakładamy krem. "Analogicznie postępuj z kolejnymi warstwami. Złożony tort obłóż pozostałym kremem" - instruują autorki.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas