Zaskocz ukochaną osobę deserem – walentynkowe fondue pełne słodyczy
W Walentynki zakochanym wyjątkowo zależy, by tego dnia zaskoczyć czymś drugą połówkę. Kwiaty, świece, przystawka gotowa, danie główne też. A co z deserem? Zamiast klasycznych ciast, deserów lodowych i tortów postawmy na niezwykle efektowne fondue. Kolacja we dwoje będzie jeszcze bardziej romantyczna.

FONDUE SERNIKOWO-CZEKOLADOWE Z HERBATNIKAMI
Składniki
- 100 g cukru
- 75 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
- 400 g serka kremowego, np. Philadelphia, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki likieru pomarańczowego lub innego deserowego likieru
- wafle tortowe, (np. andruty) pokrojone na kawałki, do podania lub herbatniki, do podania
Sposób przygotowania w urządzeniu THERMOMIX®
1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. 2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 3. Dodać cukier puder, serek kremowy i likier, podgrzać 3 min 30 s/90°C/obr. 3. 4. Fondue sernikowo-czekoladowe przelać do miski. Wafle lub herbatniki zanurzać w fondue, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
W młynku zmielić cukier i przełożyć do oddzielnego naczynia. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier puder, serek kremowy i likier. Podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, regularnie mieszając. Gotowe fondue przelać do miseczki, podawać z herbatnikami bezpośrednio po przygotowaniu.