Zaskocz ukochaną osobę deserem – walentynkowe fondue pełne słodyczy
W Walentynki zakochanym wyjątkowo zależy, by tego dnia zaskoczyć czymś drugą połówkę. Kwiaty, świece, przystawka gotowa, danie główne też. A co z deserem? Zamiast klasycznych ciast, deserów lodowych i tortów postawmy na niezwykle efektowne fondue. Kolacja we dwoje będzie jeszcze bardziej romantyczna.
FONDUE SERNIKOWO-CZEKOLADOWE Z HERBATNIKAMI
Sposób przygotowania w urządzeniu THERMOMIX®
1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać cukier puder, serek kremowy i likier, podgrzać 3 min 30 s/90°C/obr. 3.
4. Fondue sernikowo-czekoladowe przelać do miski. Wafle lub herbatniki zanurzać w fondue, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
W młynku zmielić cukier i przełożyć do oddzielnego naczynia. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier puder, serek kremowy i likier. Podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, regularnie mieszając. Gotowe fondue przelać do miseczki, podawać z herbatnikami bezpośrednio po przygotowaniu.