Zasmakuj w kuchni orientalnej

Kuchnia orientalna, do której zaliczana jest zarówno kuchnia Bliskiego Wschodu, jak i kuchnia chińska jest coraz bardziej popularna. Dania orientalne, dzięki dużej ilości warzyw i przypraw, są bardzo aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe, dlatego świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Jednymi z produktów, po które warto sięgać są kiełki fasoli mung i pędy bambusa.

Kiełki fasoli mung z zielonymi listkami
Kiełki fasoli mung z zielonymi listkami123RF/PICSEL

Popularnymi składnikami kuchni orientalnej są kiełki fasoli mung oraz pędy bambusa. Jedne i drugie posiadają właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Fasola mung zawiera duże ilości białka, witaminy A, B, C i E, obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera duże ilości utleniaczy, które zapobiegają chorobom serca. Pędy bambusa posiadają właściwości obniżające ciśnienie, a ich regularne spożywanie zwalcza wszelkiego rodzaju przeziębienia.

Kulinarny potencjał fasoli mung i pędów bambusa wykorzystują głównie Chińczycy. Jednak dzięki dużym możliwościom zastosowania ich także w kuchniach innych krajów, przepisy z dodatkiem tych składników stały się niezwykle popularne. Ze względu na dużą zawartość białka są również ważnymi produktami w diecie wegetariańskiej. Pędy bambusa i fasola mung mają przyjemnie słodki smak, dzięki czemu dania z ich "udziałem" stają się bardziej wyraziste i smaczne.

Chrupiący omlet z kiełkami fasoli mung

Składniki:

  • 3 jajka
  • 10 g mąki
  • 10 g masła 
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 50 g kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
  • 50 g kiełków brokułu
  • pomidory cherry

Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Smażymy na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce mieszamy razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylewamy na smażące się kiełki.

2. Gotowy omlet składamy na pół i wkładamy do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 C, na około 5 minut. Omlet dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posypujemy parmezanem.

Zmysłowe smaki: Tarta z bakłażanemInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas