Zawijańce w boczku

Na obiad lub kolację

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka
  • 8-10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • ok. 20 strąków zielonej fasolki (w całości)
  • 3 marchewki
  • po 2 łyżki masła i miodu
  • 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonego chili
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na 8-10 porcji i rozbij je na dość cienkie kotlety. Natrzyj mięso solą i pieprzem, odłóż. 

2. Marchewki obierz i umyj. Wrzuć na osolony wrzątek, po 1 minucie dodaj fasolkę. Ugotuj na półtwardo, osącz. Marchewki pokrój na długie słupki. Na patelni rozpuść ma - sło z miodem, octem, sosem, papryką i chili. Włóż marchewki. Smaż 2-3 minuty, obracając. Zdejmij z ognia i dodaj fasolkę. Delikatnie przemieszaj. 

3. Na każdy kotlet nałóż po porcji warzyw. Zwiń, owiń ściśle boczkiem i piecz w 170 st. C przez 35 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje