Zawijańce zapiekane po kasztelańsku
Dla miłośników wołowiny

Składniki
- 4 cienkie plastry
- wołowiny zrazowej
- 50–60 dag borowików
- 2 szalotki
- 8–10 gałązek natki pietruszki
- 1 szkl. śmietany 22-proc.
- przyprawy i dodatki
- 2 spore ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól, mielony czarny pieprz
- kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Borowiki opłucz i wytrzyj. Połowę grzybów pokrój w kosteczkę, resztę w plasterki. Szalotki obierz, posiekaj. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij i pokrój w cienkie paseczki. 2. Rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij szalotki. Dodaj grzyby pokrojone w kostkę. Smaż 10 minut. Zdejmij je, wymieszaj z natką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą i pieprzem. 3. Plasterki wołowiny opłucz, osusz, mocno rozbij. Posyp solą i pieprzem. Rozłóż na nich farsz. Zwiń. Roladki zepnij wykałaczkami. Obsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do formy. Piecz 20 min w 150 st. 4. Rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim plasterki borowików. Podlej śmietaną. Przypraw. Przełóż do formy ze zrazami. Piecz 10 min. Udekoruj ziołami.