Zawijańce zapiekane po kasztelańsku
Dla miłośników wołowiny
Sposób przygotowania
1. Borowiki opłucz i wytrzyj. Połowę grzybów pokrój w kosteczkę, resztę w plasterki. Szalotki obierz, posiekaj. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij i pokrój w cienkie paseczki.
2. Rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij szalotki. Dodaj grzyby pokrojone w kostkę. Smaż 10 minut. Zdejmij je, wymieszaj z natką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą i pieprzem.
3. Plasterki wołowiny opłucz, osusz, mocno rozbij. Posyp solą i pieprzem. Rozłóż na nich farsz. Zwiń. Roladki zepnij wykałaczkami. Obsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do formy. Piecz 20 min w 150 st.
4. Rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim plasterki borowików. Podlej śmietaną. Przypraw. Przełóż do formy ze zrazami. Piecz 10 min. Udekoruj ziołami.