Zawijańce zapiekane po kasztelańsku

Dla miłośników wołowiny

Zrazy wołowe
Zrazy wołowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Borowiki opłucz i wytrzyj. Połowę grzybów  pokrój w kosteczkę, resztę  w plasterki. Szalotki obierz, posiekaj. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij i pokrój w cienkie paseczki. 

2. Rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij szalotki. Dodaj grzyby pokrojone w kostkę. Smaż 10 minut. Zdejmij je, wymieszaj z natką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą i pieprzem.  

3. Plasterki wołowiny opłucz, osusz, mocno rozbij. Posyp solą i pieprzem. Rozłóż na nich farsz. Zwiń. Roladki zepnij wykałaczkami. Obsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do formy. Piecz 20 min w 150 st. 

4. Rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim plasterki borowików. Podlej śmietaną. Przypraw. Przełóż  do formy ze zrazami. Piecz 10 min. Udekoruj ziołami.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas