Reklama

Reklama

Zawijańce zapiekane po kasztelańsku

Dla miłośników wołowiny

Składniki

  • 4 cienkie plastry
  • wołowiny zrazowej
  • 50–60 dag borowików
  • 2 szalotki
  • 8–10 gałązek natki pietruszki
  • 1 szkl. śmietany 22-proc.

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 spore ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól, mielony czarny pieprz
  • kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Borowiki opłucz i wytrzyj. Połowę grzybów  pokrój w kosteczkę, resztę  w plasterki. Szalotki obierz, posiekaj. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij i pokrój w cienkie paseczki. 

2. Rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij szalotki. Dodaj grzyby pokrojone w kostkę. Smaż 10 minut. Zdejmij je, wymieszaj z natką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą i pieprzem.  

3. Plasterki wołowiny opłucz, osusz, mocno rozbij. Posyp solą i pieprzem. Rozłóż na nich farsz. Zwiń. Roladki zepnij wykałaczkami. Obsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do formy. Piecz 20 min w 150 st. 

4. Rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim plasterki borowików. Podlej śmietaną. Przypraw. Przełóż  do formy ze zrazami. Piecz 10 min. Udekoruj ziołami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje