Reklama

Reklama

Zawijańce zapiekane po kasztelańsku

Dla miłośników wołowiny

Składniki

  • 4 cienkie plastry
  • wołowiny zrazowej
  • 50–60 dag borowików
  • 2 szalotki
  • 8–10 gałązek natki pietruszki
  • 1 szkl. śmietany 22-proc.

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 spore ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól, mielony czarny pieprz
  • kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Borowiki opłucz i wytrzyj. Połowę grzybów  pokrój w kosteczkę, resztę  w plasterki. Szalotki obierz, posiekaj. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij i pokrój w cienkie paseczki. 

2. Rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij szalotki. Dodaj grzyby pokrojone w kostkę. Smaż 10 minut. Zdejmij je, wymieszaj z natką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą i pieprzem.  

3. Plasterki wołowiny opłucz, osusz, mocno rozbij. Posyp solą i pieprzem. Rozłóż na nich farsz. Zwiń. Roladki zepnij wykałaczkami. Obsmaż na 1 łyżce oleju. Przełóż do formy. Piecz 20 min w 150 st. 

4. Rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim plasterki borowików. Podlej śmietaną. Przypraw. Przełóż  do formy ze zrazami. Piecz 10 min. Udekoruj ziołami. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje