Zawijany tort jesienny
Zaskocz gości oryginalnym tortem.
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić z 3 łyżkami wody, 75 g cukru i cukrem waniliowym. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać na masę jajeczną i wmieszać. Ciasto nałożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x38 cm), wyrównać i piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 10 minut.
Biszkopt natychmiast wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, nakryć wilgotną ściereczką i zostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pomarańcze obrać, tak aby odrzucić również białą skórkę. Kawałki miąższu powycinać spomiędzy rozdzielających cząstki błonek, najlepiej nad naczyniem, aby wyłapać sok. Resztę owocu wycisnąć. Miąższ drobno pokroić. Żółtka i 75 g cukru utrzeć dodać sok pomarańczowy i z cytryny (razem 250 ml). Żelatynę odcisnąć, roztopić na słabym ogniu i ciągle mieszając, powoli wlewać do masy z jajek. 250 g śmietany ubić i zmieszać z 3 /4 kawałków pomarańczy. Krem rozsmarować na biszkopcie i odstawić, aż stężeje na tyle, że da się kroić. Biszkopt pokroić na 5 szerokich pasów. Jeden z pasów zwinąć, ustawić na podstawie tortownicy i dokładać kolejne pasy. Tort zawinąć folią aluminiowa i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 250 g śmietany ubić, dodać pozostałe kawałki pomarańczy.
Z tortu zdjąć folię aluminiową i posmarować go śmietaną. Dekorować korą czekoladową, kumkwatami pokrojonymi w plastry, skórką pomarańczową i miętą.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal