Zawijany tort jesienny
Zaskocz gości oryginalnym tortem.

Składniki:
- 4 jajka, - 150 g cukru, - opakowanie cukru waniliowego, - szczypta soli, - 125 g mąki, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - łyżka kakao, - 6 płatow białej żelatyny, - 6 pomarańczy, - sok z 1 cytryny, - 4 żółtka, - 500g śmietany 36 proc., - 80 g kumkwatow, - 25 g kory czekoladowej, - 1 łyżka wiórków ze skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić z 3 łyżkami wody, 75 g cukru i cukrem waniliowym. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać na masę jajeczną i wmieszać. Ciasto nałożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x38 cm), wyrównać i piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 10 minut. Biszkopt natychmiast wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, nakryć wilgotną ściereczką i zostawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pomarańcze obrać, tak aby odrzucić również białą skórkę. Kawałki miąższu powycinać spomiędzy rozdzielających cząstki błonek, najlepiej nad naczyniem, aby wyłapać sok. Resztę owocu wycisnąć. Miąższ drobno pokroić. Żółtka i 75 g cukru utrzeć dodać sok pomarańczowy i z cytryny (razem 250 ml). Żelatynę odcisnąć, roztopić na słabym ogniu i ciągle mieszając, powoli wlewać do masy z jajek. 250 g śmietany ubić i zmieszać z 3 /4 kawałków pomarańczy. Krem rozsmarować na biszkopcie i odstawić, aż stężeje na tyle, że da się kroić. Biszkopt pokroić na 5 szerokich pasów. Jeden z pasów zwinąć, ustawić na podstawie tortownicy i dokładać kolejne pasy. Tort zawinąć folią aluminiowa i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 250 g śmietany ubić, dodać pozostałe kawałki pomarańczy. Z tortu zdjąć folię aluminiową i posmarować go śmietaną. Dekorować korą czekoladową, kumkwatami pokrojonymi w plastry, skórką pomarańczową i miętą. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal