Zawijaski nadziewane kabanosami
Wyborne mięso

Składniki
- 6 cienkich kotletów schabowych (po ok. 10 dag)
- 3 kabanosy
- 6 plasterków chudego wędzonego boczku
- po 2 łyżki ostrej musztardy oraz koncentratu pomidorowego
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1/3 szkl. mleka
- suszony rozmaryn i majeranek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz. Zalej w garnku posoloną wodą. Gotuj do miękkości ok. 20 minut. W tym czasie mięso opłucz, osusz. Wymieszaj musztardę z koncentratem pomidorowym. Pastę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Kabanosy pokrój na połówki. 2. Kotlety rozbij. Lekko oprósz je solą oraz pieprzem. Potem posmaruj pastą z musztardy i koncentratu. Na każ- dym kotlecie połóż kawałek kabanosa. Ciasno zwiń. Potem owiń boczkiem. Zepnij wykałaczkami. Roladki smaż na oleju przez 7-8 minut, często obracając. 3. Ziemniaki odcedź. Utrzyj je z masłem i mlekiem. Piure przypraw gałką muszkatołową i ew. solą. Zawijaski podawaj z piure ziemniaczanym. Jako dodatek możesz serwować duszone warzywa, np. brokuły.