Reklama

Reklama

Zawijaski z boczkiem

Zachwycą Cię prostotą i smakiem!

Składniki:

  • 16 równych młodych ziemniaków
  • 8 dużych plastrów wędzonego boczku
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • kilka gałązek tymianku, koperku, oregano
  • 1 listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 - 6 łyżek oliwy
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • natka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj, zeskrob skórkę, dobrze opłucz. W garnku zagotuj wodę. Wkrusz kostkę bulionową, dodaj gałązki ziół, listek laurowy i szczyptę soli.

Reklama

2. Włóż przygotowane ziemniaki i gotuj, aż będą prawie miękkie (ok. 15 minut).

3. Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do oliwy. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Ziemniaki odcedź, chwilę przestudź. Posmaruj czosnkową oliwą. Posyp mielonym pieprzem i owiń boczkiem.

4. Zawijaski ułóż w żaroodpornym naczyniu Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz przez 15 minut. Gotowe danie posyp natką. Serwuj na gorąco.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje