Zawijaski z boczkiem

Zachwycą Cię prostotą i smakiem!

Proste nie znaczy gorsze! Oto smaczny dowód
Proste nie znaczy gorsze! Oto smaczny dowód123RF/PICSEL

Składniki:

  • 16 równych młodych ziemniaków
  • 8 dużych plastrów wędzonego boczku
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • kilka gałązek tymianku, koperku, oregano
  • 1 listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 - 6 łyżek oliwy
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • natka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj, zeskrob skórkę, dobrze opłucz. W garnku zagotuj wodę. Wkrusz kostkę bulionową, dodaj gałązki ziół, listek laurowy i szczyptę soli.

2. Włóż przygotowane ziemniaki i gotuj, aż będą prawie miękkie (ok. 15 minut).

3. Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do oliwy. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Ziemniaki odcedź, chwilę przestudź. Posmaruj czosnkową oliwą. Posyp mielonym pieprzem i owiń boczkiem.

4. Zawijaski ułóż w żaroodpornym naczyniu Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz przez 15 minut. Gotowe danie posyp natką. Serwuj na gorąco.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas