Zawijaski z boczkiem
Zachwycą Cię prostotą i smakiem!
Składniki:
- 16 równych młodych ziemniaków
- 8 dużych plastrów wędzonego boczku
- 1 kostka bulionu warzywnego
- kilka gałązek tymianku, koperku, oregano
- 1 listek laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 4 - 6 łyżek oliwy
- sól
- mielony czarny pieprz
- natka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, zeskrob skórkę, dobrze opłucz. W garnku zagotuj wodę. Wkrusz kostkę bulionową, dodaj gałązki ziół, listek laurowy i szczyptę soli.
2. Włóż przygotowane ziemniaki i gotuj, aż będą prawie miękkie (ok. 15 minut).
3. Czosnek przeciśnij przez praskę wprost do oliwy. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół. Ziemniaki odcedź, chwilę przestudź. Posmaruj czosnkową oliwą. Posyp mielonym pieprzem i owiń boczkiem.
4. Zawijaski ułóż w żaroodpornym naczyniu Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Piecz przez 15 minut. Gotowe danie posyp natką. Serwuj na gorąco.