Zboże na śniadanie
Pyszny początek dnia to gwarancja dobrego samopoczucia, więc warto rozpocząć go od pożywnego posiłku. Śniadanie daje nam energię na cały poranek, dlatego ważne jest, żeby było pełne wartościowych składników. Polska od zawsze słynęła ze zbóż i to właśnie z nich można przygotować rozmaite i smaczne śniadania, które zagwarantują nam znakomity start!
Dyniowy omlet z płatkami
Sposób przygotowania
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Żółtka ucieramy na gładką i puszystą masę wraz z cynamonem i puree z dyni.
3. Białka ubijamy na sztywno z solą, po czym dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy.
4. Wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
5. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu.
6. Podajemy z pokrojoną figą i płatkami.
Baby dutch z miodoółkami
Sposób przygotowania
1. Patelnię, w której można piec (np. żeliwną), wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 200 stopni.
2. Składniki na masę dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
3. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu.
4. Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu wkładamy do piekarnika.
5. Pieczemy około 20-25 minut.
6. Gotowy naleśnik podajemy na ciepło z jogurtem i płatkami.
Sezamowe gofry
Sposób przygotowania
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
3. Mąkę przesiewamy do miski.
4. Dodajemy do niej resztę składników i mieszamy na gładką masę.
5. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
6. W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty).
7. Awokado i jajka kroimy w plasterki.
8. Podajemy je na gofrach.
9. Posypujemy natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.