Zdrowa kostka

Zamiast korzystać z naszpikowanych chemią „bulionówek”, przygotuj własną.

Zamiast korzystać z naszpikowanych chemią „bulionówek”, przygotuj własną
Zamiast korzystać z naszpikowanych chemią „bulionówek”, przygotuj własną123RF/PICSEL

Kostki rosołowe dodajemy zwykle, by poprawić smak zupy. Tymczasem wystarczą 2-3 łyżeczki proponowanej przez nas pasty, aby osiągnąć to samo w zdrowy sposób.

Weź 0,5 kg marchwi, dużego selera, pora, 5 korzeni pietruszki, szklankę pomidorów bez skórki i pestek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki soli morskiej, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 3 liście laurowe, 15 ziaren ziela angielskiego, kilka suszonych grzybów, pęczek natki pietruszki, pół pęczka koperku.

Wszystko drobno pokrój, posiekaj bądź rozetrzyj i gotuj w takiej ilości wody, która ledwo zakrywa zawartość garnka.

Następnie zmiksuj całość i przełóż do słoików. Pastę możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas