Zdrowa słodycz, czyli brownie z cieciorki

Mnóstwo pomysłów na zdrowe desery i ciasta można znaleźć w książce Idy Kulawik "Słodka kuchnia roślinna". Autorka i blogerka podpowiada m.in. jak zrobić brownie z cieciorki, a tym samym, jak przemycić zdrowe strączki do diety tych, którzy za nimi nie przepadają.

Brownie
Brownie123RF/PICSEL

Do przygotowania roślinnego brownie, bezglutenowego, potrzebne będą: szklanka suchej cieciorki, pół szklanki mąki ryżowej, pół szklanki kakao, pół szklanki oleju rzepakowego, tabliczka gorzkiej czekolady, szklanka daktyli i ew. filiżanka ulubionych orzechów.

Cieciorkę zalewamy na noc wodą. Następnego dnia tę wodę odlewamy, zalewamy cieciorkę nową i gotujemy do miękkości. Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę. Tę wodę później odlewamy.

Do garnuszka wlewamy olej i wrzucamy do niego połamaną czekoladę. Podgrzewamy powoli, mieszając, do rozpuszczenia się czekolady. Następnie cieciorkę i daktyle blendujemy dokładnie razem z olejem i czekoladą. Na koniec dodajemy masę ryżową i kakao. Blendujemy wszystko na gładką masę. Można dodać też do masy pokruszone orzechy.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.

Kroimy po wystudzeniu. Ciasto można też po wierzchu posmarować konfiturą wiśniową.

W swojej książce Ida Kulawik podpowiada różne opcje wykonania tego ciasta: można wykorzystać cieciorkę w puszce albo użyć białej lub czerwonej fasoli. Mus z daktyli można natomiast zastąpić syropem klonowym lub z agawy, a olej - pastą tahini lub masłem orzechowym. (PAP Life)

autor: Dorota Kieras

Przepis na bezglutenowe brownieInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas