Zdrowe rodzynki
Zalety suszonych na słońcu winogron jako pierwsi odkryli starożytni Egipcjanie. Ponad tysiąc lat temu rodzynki trafiły do Europy. Znajdziemy w nich cenne witaminy i związki mineralne.
Składniki rodzynek zapobiegają osteoporozie, wspomagają koncentrację i poprawiają wygląd skóry. Wyróżnia się kilka rodzajów rodzynek. W naszym kraju najpopularniejsze są te sułtańskie. Choć używamy ich głównie do przyrządzania deserów, świetnie sprawdzą się także jako dodatek do pieczonego mięsa, bigosu, ryb czy czerwonej kapusty.
Które są najzdrowsze?
Rodzynki powinny być miękkie i elastyczne. Te suche i twarde są nieświeże. Ponieważ przyjeżdżają do nas z daleka, konserwuje się je olejami (często nie najlepszej jakości) i dwutlenkiem siarki.
Dlatego zawsze warto umyć rodzynki przed ich zjedzeniem.
Im ciemniejsze, tym zdrowsze: mają więcej przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów. Są to bardzo silne związki, które chronią organizm przed starzeniem się, nowotworami, a także chorobami układu krążenia.