Zdrowe rodzynki

Zalety suszonych na słońcu winogron jako pierwsi odkryli starożytni Egipcjanie. Ponad tysiąc lat temu rodzynki trafiły do Europy. Znajdziemy w nich cenne witaminy i związki mineralne.

Zawsze warto umyć rodzynki przed ich zjedzeniem
Zawsze warto umyć rodzynki przed ich zjedzeniem123RF/PICSEL

Składniki rodzynek zapobiegają osteoporozie, wspomagają koncentrację i poprawiają wygląd skóry. Wyróżnia się kilka rodzajów rodzynek. W naszym kraju najpopularniejsze są te sułtańskie. Choć używamy ich głównie do przyrządzania deserów, świetnie sprawdzą się także jako dodatek do pieczonego mięsa, bigosu, ryb czy czerwonej kapusty.

Które są najzdrowsze?

Rodzynki powinny być miękkie i elastyczne. Te suche i twarde są nieświeże. Ponieważ przyjeżdżają do nas z daleka, konserwuje się je olejami (często nie najlepszej jakości) i dwutlenkiem siarki.

Dlatego zawsze warto umyć rodzynki przed ich zjedzeniem.

Im ciemniejsze, tym zdrowsze: mają więcej przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów. Są to bardzo silne związki, które chronią organizm przed starzeniem się, nowotworami, a także chorobami układu krążenia. 

Zmysłowe smaki: Ciasto na patyczkach (cake pops)INTERIA.PL
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas