Zdrowe sałatki z gotowanym bobikiem
W czasie letnich dni bardzo dobrze sprawdzają się zdrowe, lekkie sałatki. To prosty oraz szybki w przygotowaniu posiłek, który doskonale smakuje, gdy na zewnątrz leje się żar z nieba. Ich zaletą jest także to, że można je podawać w połączeniu z różnymi składnikami: na słodko, słono czy pikantnie. Jednym z dodatków, którego nie może zabraknąć w sałatkach jest bobik, który nada im orientalnego smaku.
Bobik to popularne warzywo w kuchni Bliskiego Wschodu. Posiada charakterystyczny smak i idealnie łączy się z różnymi składnikami. Dzięki niemu sałatki zyskują orientalny i wyrazisty smak.
Sałatka wiosenna z bobikiem
Składniki:
- 1 puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
- 2 duże pomidory
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
1. Gotowany bobik dokładnie odcedzamy i przekładamy do miski. Następnie kroimy pomidory w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy i również przekładamy do miski.
2. Całość doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i polewamy oliwą z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przed podaniem wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
Sałatka arabska z bobikiem
Składniki:
- 1 puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
- garść zielonych oliwek
- garść czarnych oliwek
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka tahiny (np. marki Jasmeen)
- szczypta ostrej papryki mielonej
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Cebulę oraz pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Bobik odcedzamy i dodajemy do wcześniej skrojonych warzyw. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy jogurt naturalny z tahiną i polewamy nim zawartość miski. Następnie dodajemy zielone i czarne oliwki, a całość posypujemy ostrą papryką i skraplamy oliwą.
2. Sałatkę dokładnie mieszamy.