Zdrowe słodycze

Każdego z nas czasem nachodzi ochota na coś słodkiego, zwłaszcza po sytym obiedzie. Jednak moda na idealną sylwetkę i zdrowy tryb życia pozbawia nas przyjemności delektowania się deserami. Niesłusznie! Bez obaw - można zjeść i słodko, i zdrowo jednocześnie.

czekoladowe muffinki
czekoladowe muffinki123RF/PICSEL
Muffiny czekoladowo-bananowe
Muffiny czekoladowo-bananowe123RF/PICSEL

Wystarczy znać odpowiednie przepisy i wiedzieć, w jaki sposób niezdrowe składniki zastąpić takimi, które będą sprzyjać naszemu dobremu samopoczuciu i zgrabnej sylwetce.

Przysmaki z czekoladą

Muffiny czekoladowo - bananowe

Tradycyjny przepis na muffiny wzbogacamy o płatki owsiane i orzechy, co uczyni deser o wiele zdrowszym. Dodatkowo ich wartość energetyczną obniżymy poprzez dodanie odtłuszczonej maślanki i brązowego cukru, który jest znacznie korzystniejszy dla organizmu niż biały cukier.

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 filiżanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1  banan
- 1/4 szklanki rozgniecionych orzechów
- 1/2 filiżanki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2  jajka
- 1 i 1/4 filiżanki maślanki odtłuszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 2 łyżki rozkruszonej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Następnie przygotowujemy papierowe foremki.

Miksujemy mąkę, płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i banany. Stopniowo, mieszając, dodajemy orzechy, brązowy cukier, olej roślinny, jaja i maślankę. Na końcu ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki mieszamy przez ok. 2-3 min. Następnie masę rozkładamy do foremek. Przyozdabiamy rozkruszoną czekoladą. Pieczemy przez 15 min.

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe kojarzy nam się zazwyczaj z bombą kaloryczną i połączeniem najbardziej niezdrowych składników. Na szczęście możemy przygotować zdrowszą i lżejszą wersję. W tym przypadku zamiast masła (uwaga!) używamy buraków, które są niskokaloryczne, zdrowe, a ich konsystencja świetnie sklei całe ciasto. Dzięki tak oryginalnemu patentowi znacznie obniżymy wartość energetyczną ciasta.

Składniki:

-  250g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 3 duże jajka
- 200g cukru brązowego
- 100ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 100g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g mielonych migdałów
- 250g surowych buraków

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w naczyniu nad garnkiem, z gorącą i parującą wodą). Jajka ubijamy razem z cukrem i oliwą za pomocą miksera. Do uzyskanej masy dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz mielone migdały. Obrane buraki ucieramy na tarce. Dodajemy je wraz z rozpuszczoną czekoladą do masy, mieszamy. Kolejno przekładamy wszystko do tortownicy i pieczemy przez ok. 1h. Dodatkowo, jeżeli zostało nam trochę roztopionej czekolady, możemy wykorzystać ją jako polewę.

Owocowo

Nie ma zdrowszego deseru niż świeże owoce. Są nie tylko smaczne i słodkie, ale dodatkowo zawierają dużą dawkę witamin, w przeciwieństwie do zwykłych słodyczy. Aby deser nie wydawał się nudny, możemy owoce urozmaicić, przyrządzając je inaczej niż zwykle, np. upiec czy podać ze słodką polewą.

Pieczone brzoskwinie

Składniki:

- 3 duże brzoskwinie
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 szklanki chudego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka miodu
- świeże liście mięty

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Brzoskwinie kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Posypujemy je cynamonem i polewamy odrobiną oleju. Następnie pieczemy przez 10 minut. Jogurt mieszamy z ekstraktem wanilii i miodem. Upieczone brzoskwinie polewamy sosem i dekorujemy liśćmi mięty.
 

Ciasto cytrynowe

Składniki:

- 2 cytryny
- 3  jaja
- 200 g fruktozy lub cukru
- 55 g mąka pszenna
- 200 g mielonych migdałów
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Cytrynę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Następnie odrobinę redukujemy temperaturę i gotujemy przez ok 1h. Ugotowaną cytrynę miksujemy, tak aby powstało z niej puree.

Piekarnik rozgrzewamy do 170  stopni. Formę na ciasto smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Puree cytrynowe mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Całość przekładamy do formy. Pieczemy przez 1h.


Wszelkie produkty potrzebne do przygotowania deserów znajdziecie na stronie http://www.promocyjni.pl

Autor: Zuzanna Mierzejewska

Źródła przepisów:

- Muffiny czekoladowe, ciasto cytrynowe, ciasto czekoladowe: program telewizyjny "Cook yourself thin", jednak przepisy zostały nieco przeze mnie zmodyfikowane
- Pieczone brzoskwinie: książka kucharska Sophie Dahl, przepis również został przeze mnie odrobinę zmieniony

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas