Zdrowo znaczy pysznie
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci jest bardzo ważne.

W latach 2009-2011 Najwyższa Izba Kontroli przeprowadziła badania, z których wynika, że otyłość u dzieci to coraz częstszy problem. Nic dziwnego, skoro w większości szkolnych sklepików do niedawna były serwowane batoniki, napoje gazowane i chipsy.
Słowa uczą, a przykłady pociągają
- Problem niechęci dzieci do jedzenia warzyw zapewne spędza sen z powiek wielu rodzicom. Najważniejszy jest dobry przykład płynący od opiekunów - jeśli dziecko widzi, że w domu, w każdym, bądź prawie każdym posiłku pojawiają się warzywa, to instynktownie samo będzie po nie sięgać. Egzekwowanie od dziecka, aby jadło coś, czego sami nie spożywamy nie przyniesie żadnych efektów - zauważa prowadząca warsztaty, specjalistka ds. żywienia człowieka i dietetyki Lucyna Jakubowska. Jak podkreśla, bardzo ważna jest różnorodność - jeżeli dziecko nie lubi konkretnych warzyw to poszukajmy innych alternatyw. Surowy pomidor jest niedobry? To może lepszy będzie przecier lub sok pomidorowy? Wybór jest naprawdę przeogromny.
- Natomiast błędem jest zmuszanie dziecka do jedzenia oraz stosowanie systemu kar i nagród, na przykład w postaci słodyczy - radzi dietetyk.
Sięgajcie po sezonowe owoce
Organizatorzy warsztatów za cel postawili sobie uświadomienie dzieciom, że warzywa i owoce są dobre i zdrowe. Warto sięgać po sezonowe, leśne owoce, które oprócz dostarczenia wielu wartościowych składników, są pyszne. Świetnie nadają się do przyrządzania koktajli, musów, deserów oraz zdecydowanie mogą zastąpić słodką bułkę czy batonika na drugie śniadanie. Jakubowska sugeruje, że najlepiej o tym, jak ważne jest spożywanie warzyw i owoców, uświadamiać dzieci przez wspólne spożywanie posiłków i dawanie przykładu, ale także poprzez wspólne ich przygotowywanie. Dla dzieci to świetna zabawa, ale także możliwość wspólnego spędzania czasu z rodzicami i nauczenia się nowych czynności.