Zdrowotne właściwości jarmużu

Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.
Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.123RF/PICSEL
  1. Pomaga uzupełniać zawartość wapnia w organizmie. Jest to więc szczególnie ważne dla mam karmiących, które nie mogą spożywać mleka.
  2. Jarmuż zawiera w sobie dużo składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, mangan, potas.
  3. 100 g tej rośliny zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
  4. Jarmuż dostarcza również bardzo dużo witamin takich jak: A, B1, B2, K i E.
  5. Nie obejdzie się tutaj również bez wspomnienia o błonniku, którego ta roślina ma całkiem sporo.
  6. Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.
  7. Ma bardzo mało kalorii
  8. Zawiera przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia się skóry.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?