Zdrowotne właściwości jarmużu

Sezon na tą roślinę to późna jesień i zima. Pochodzący z rodziny brukselki, kapusty głowiastej i pekińskiej, kalafiora i kalarepy jarmuż, jest odporny na mrozy i ma naprawdę bardzo wiele wartości odżywczych. Sprawdź, jakich!

Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.
Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.123RF/PICSEL

Może leżeć pod śniegiem, a i tak dostarczy nam niesamowitą wręcz ilość witamin, których szczególnie brakuje w zimnym sezonie. Zaprezentuję wam szybko kilka zalet jarmużu:

  1. Pomaga uzupełniać zawartość wapnia w organizmie. Jest to więc szczególnie ważne dla mam karmiących, które nie mogą spożywać mleka.

  2. Jarmuż zawiera w sobie dużo składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, mangan, potas.

  3. 100 g tej rośliny zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

  4. Jarmuż dostarcza również bardzo dużo witamin takich jak: A, B1, B2, K i E.

  5. Nie obejdzie się tutaj również bez wspomnienia o błonniku, którego ta roślina ma całkiem sporo.

  6. Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.

  7. Ma bardzo mało kalorii

  8. Zawiera przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia się skóry.
BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas