Zdrowotne właściwości jarmużu

Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.
Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.123RF/PICSEL
  1. Pomaga uzupełniać zawartość wapnia w organizmie. Jest to więc szczególnie ważne dla mam karmiących, które nie mogą spożywać mleka.
  2. Jarmuż zawiera w sobie dużo składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, mangan, potas.
  3. 100 g tej rośliny zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
  4. Jarmuż dostarcza również bardzo dużo witamin takich jak: A, B1, B2, K i E.
  5. Nie obejdzie się tutaj również bez wspomnienia o błonniku, którego ta roślina ma całkiem sporo.
  6. Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.
  7. Ma bardzo mało kalorii
  8. Zawiera przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia się skóry.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?