Zdrowotne właściwości jarmużu
Sezon na tą roślinę to późna jesień i zima. Pochodzący z rodziny brukselki, kapusty głowiastej i pekińskiej, kalafiora i kalarepy jarmuż, jest odporny na mrozy i ma naprawdę bardzo wiele wartości odżywczych. Sprawdź, jakich!
Może leżeć pod śniegiem, a i tak dostarczy nam niesamowitą wręcz ilość witamin, których szczególnie brakuje w zimnym sezonie. Zaprezentuję wam szybko kilka zalet jarmużu:
- Pomaga uzupełniać zawartość wapnia w organizmie. Jest to więc szczególnie ważne dla mam karmiących, które nie mogą spożywać mleka.
- Jarmuż zawiera w sobie dużo składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, mangan, potas.
- 100 g tej rośliny zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
- Jarmuż dostarcza również bardzo dużo witamin takich jak: A, B1, B2, K i E.
- Nie obejdzie się tutaj również bez wspomnienia o błonniku, którego ta roślina ma całkiem sporo.
- Podobnie jak inne z rodziny kapustowych, dzięki zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.
- Ma bardzo mało kalorii
- Zawiera przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia się skóry.