Zdrowsza jajecznica

Nie od dziś wiadomo, że jajka dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych dla zdrowia składników.

Jajecznica gotowana na parze jest zdrowsza
Jajecznica gotowana na parze jest zdrowsza 123RF/PICSEL

Można w nich znaleźć m. in. witaminy z grupy B, a także A, E, D i K, oraz szereg składników mineralnych w postaci fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku czy selenu.

Warto wprowadzić jajko do menu dziecka już w okresie niemowlęcym.

Od 10. miesiąca życia możemy podawać maluszkowi jajecznicę, ale nie smażmy jej, a przyrządźmy na parze.

Jak zrobić takie danie? Wystarczy postawić talerzyk na garnuszku z wrzątkiem, rozpuścić w nim odrobinę masła i wlać surowe jajko. Następnie mieszając cały czas poczekać, aż masa się zetnie.

Tak przyrządzona jajecznica będzie też dobra dla dorosłych. Polecamy ją szczególnie po świątecznym przejedzeniu.

Najlepszy sposób na pastę jajecznąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas