Zdrowsza jajecznica
Nie od dziś wiadomo, że jajka dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych dla zdrowia składników.
Można w nich znaleźć m. in. witaminy z grupy B, a także A, E, D i K, oraz szereg składników mineralnych w postaci fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku czy selenu.
Warto wprowadzić jajko do menu dziecka już w okresie niemowlęcym.
Od 10. miesiąca życia możemy podawać maluszkowi jajecznicę, ale nie smażmy jej, a przyrządźmy na parze.
Jak zrobić takie danie? Wystarczy postawić talerzyk na garnuszku z wrzątkiem, rozpuścić w nim odrobinę masła i wlać surowe jajko. Następnie mieszając cały czas poczekać, aż masa się zetnie.
Tak przyrządzona jajecznica będzie też dobra dla dorosłych. Polecamy ją szczególnie po świątecznym przejedzeniu.