Zdrowszy i nie tuczy jak biały. Czerwony ryż to dietetyczny hit
Ryż czerwony uchodzi za zdecydowanie zdrowszy i wartościowszy od białego, spożywać go mogą nawet osoby walczące z nadwagą czy cukrzycą. To nie tylko kopalnia witamin i cenne źródło błonnika - badania wykazały, że czerwony ryż potrafi zapobiegać licznym chorobom cywilizacyjnym. Co warto o nim wiedzieć?

Ryż to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie, używany we wszystkich kuchniach świata i podawany na mnóstwo sposobów. Prócz walorów smakowych ma jeszcze jedną ważną zaletę - jest jednym z najlepiej przyswajalnych i najłatwiej trawionych zbóż, pozytywnie wpływa na żołądek i mogą go spożywać nawet pacjenci, którym zalecono delikatną, lekkostrawną dietę.
Istnieje wiele odmian ryżu, które rozróżnia się np. na podstawie kształtu ziaren. Ryż może być więc:
- długoziarnisty,
- średnioziarnisty,
- krótkoziarnisty.
Produkt ten można też podzielić ze względu na barwę ziaren. Rozróżniamy:
- ryż biały,
- ryż brązowy,
- ryż czarny,
- ryż czerwony.
Ten ostatni, mało znany u nas rodzaj ryżu, popularny jest głównie w południowo-wschodniej Azji - w Tajlandii i na Filipinach. Jego nazwa pochodzi od czerwonego pigmentu, znajdującego się w łupinach ziaren. Choć czerwony ryż nie cieszy się w Polsce szczególnym powodzeniem, to warto wprowadzić go do codziennej diety - ma bowiem wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie!
Dlaczego warto spożywać ryż czerwony?
Ryż czerwony możemy stosować w kuchni w taki sam sposób, jak inne jego odmiany. Warto, bo ten rodzaj ryżu:
- dzięki obecności antyoksydantów spowalnia procesy starzenia,
- wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego,
- zawiera dużo błonnika, który syci na długo i reguluje pracę jelit,
- zmniejsza ilość płytki miażdżycowej, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia zawału serca,
- zapobiega rozwojowi osteoporozy,
- jest bogatym źródłem magnezu,
- obniża poziom glukozy we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości,
- obniża poziom cholesterolu.

Podczas procesu fermentacji ryżu z udziałem grzybów Monascus purpureus powstaje w nim cenna monakolina K, która odpowiedzialna jest właśnie za obniżanie wysokiego poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu). Osoby zmagające się z wysokim cholesterolem mogą zakupić w aptece ekstrakt zawierający fermentowany czerwony ryż w formie tabletek lub kapsułek. Najlepsze są te, które dostarczają organizmowi 10 mg monakoliny w ciągu doby, najlepiej podzielonej na dwie dawki.
To jednak nie wszystko, bo czerwony ryż jest także cennym źródłem minerałów i składników odżywczych. Prócz wspomnianego magnezu znajdziemy w nim także:
- żelazo,
- mangan,
- błonnik,
- witaminy z grupy B.
Czerwony ryż z powodzeniem mogą spożywać osoby będące na diecie oraz te, które chcą utrzymać wagę i szczupłą sylwetkę - 100 g tego produktu zawiera jedynie 107 kcal! Dla porównania w 100 g ugotowanego białego ryżu znajdziemy aż 338 kcal.
Jak gotować czerwony ryż?
Czerwony ryż gotuje się trochę inaczej niż biały - ma osłonkę, co sprawia, że jest twardszy i potrzebuje więcej czasu w wodzie. Możemy jednak namoczyć ziarna 2-3 godziny przed gotowaniem, by skrócić czas samej obróbki termicznej. Po namoczeniu wystarczy gotować czerwony ryż około 30-40 minut.

Czerwony ryż kupić można w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w sklepach wielkoformatowych, w działach BIO. Kilogramowe opakowanie takiego ryżu kosztuje ok. 10-12 zł.
Zobacz również: Alternatywa dla owsianki. Zamień śniadanie w prawdziwą ucztę