Zdrowszy i nie tuczy jak biały. Czerwony ryż to dietetyczny hit

InteriaKobieta Redakcja

Ryż czerwony to prawdziwa kopalnia witamin
Ryż czerwony to prawdziwa kopalnia witamin 123RF/PICSEL

Zobacz również:

    • długoziarnisty,
    • średnioziarnisty,
    • krótkoziarnisty.
    • ryż biały,
    • ryż brązowy, 
    • ryż czarny,
    • ryż czerwony.

    Dlaczego warto spożywać ryż czerwony?

    • dzięki obecności antyoksydantów spowalnia procesy starzenia, 
    • wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego,
    • zawiera dużo błonnika, który syci na długo i reguluje pracę jelit, 
    • zmniejsza ilość płytki miażdżycowej, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia zawału serca,
    • zapobiega rozwojowi osteoporozy,
    • jest bogatym źródłem magnezu,
    • obniża poziom glukozy we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości,
    • obniża poziom cholesterolu. 
    Czerwony ryż ma wiele zdrowotnych właściwości
    Czerwony ryż ma wiele zdrowotnych właściwości123RF/PICSEL
    • żelazo,
    • mangan,
    • błonnik,
    • witaminy z grupy B. 

    Jak gotować czerwony ryż?

    Czerwony ryż może być świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę
    Czerwony ryż może być świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę 123RF/PICSEL
    "Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat