Zdrowszy i nie tuczy jak biały. Czerwony ryż to dietetyczny hit

Ryż czerwony to prawdziwa kopalnia witamin
Ryż czerwony to prawdziwa kopalnia witamin 123RF/PICSEL
  • długoziarnisty,
  • średnioziarnisty,
  • krótkoziarnisty.
  • ryż biały,
  • ryż brązowy, 
  • ryż czarny,
  • ryż czerwony.

Dlaczego warto spożywać ryż czerwony?

  • dzięki obecności antyoksydantów spowalnia procesy starzenia, 
  • wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego,
  • zawiera dużo błonnika, który syci na długo i reguluje pracę jelit, 
  • zmniejsza ilość płytki miażdżycowej, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia zawału serca,
  • zapobiega rozwojowi osteoporozy,
  • jest bogatym źródłem magnezu,
  • obniża poziom glukozy we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i otyłości,
  • obniża poziom cholesterolu. 
Czerwony ryż ma wiele zdrowotnych właściwości
Czerwony ryż ma wiele zdrowotnych właściwości123RF/PICSEL
  • żelazo,
  • mangan,
  • błonnik,
  • witaminy z grupy B. 

Jak gotować czerwony ryż?

Czerwony ryż może być świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę
Czerwony ryż może być świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę 123RF/PICSEL
"Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat